top of page

Zijn huizen waardevoller dan flats?

Met de reflectie van het concept van duurzaamheid op architectuur, worden veel verschillende termen in de literatuur gezien en door elkaar gebruikt; zoals duurzaam bouwen, groen bouwen, groene slimme huizen, ecologisch bouwen, energiezuinig bouwen, energieneutraal bouwen, koolstofvrij bouwen, high-performance bouwen. Het doel van dergelijke termen en praktijken is om de natuur te respecteren en gebouwen dienovereenkomstig te ontwerpen voor het voortbestaan van toekomstige generaties.
Om verstandige huizen te ontwerpen, moeten eerst klimatologische gegevens worden onderzocht, en ontwerpen die het milieu niet schaden, moeten op basis van deze gegevens worden gemaakt. Er is geverifieerd dat de ontwerpen die zijn gemaakt in overeenstemming met deze gegevens het energieverlies verminderen door te beschermen tegen geluidsisolatie, warmte-isolatie, intense windgolven en de overmatige zonnewarmte. Alleen op deze manier wordt gezien dat het energieverlies met ongeveer 30% wordt verminderd.


De locatie en oriëntatie volgens de baan van de zon, het gebouwontwerp op basis van het klimaat, het maximale rendement van het lokale klimaat, de vegetatie-landschap-landschapsomstandigheden, de juiste bepaling van de volumes, de bouwmaterialen bepaald volgens het klimaat en de verwarming-koeling-ventilatie (ISH) systemen moeten zorgvuldig worden overwogen.


Groene textuur en landschapsarchitectuur moeten worden gedaan om te beschermen tegen kou als een windjack tijdens het ontwerpen van de gebouwen. In koude klimaten worden groenblijvende hoge bomen en planten gebruikt op de noordelijke gevel van het gebouw. Er is vastgesteld dat de windsnelheid met ongeveer 25-60% wordt verminderd door ervoor te zorgen dat deze bomen ten minste tweemaal hun hoogte van de constructies verwijderd zijn en in een enkele rij of dubbele rij of struikboomvolgorde. Om deze reden moeten bij landschapsstudies de klimatologische omstandigheden, de omgevingscondities en het type en de hoeveelheid groen weefsel in de ontwerpfase worden bepaald.


Tegenwoordig, met de stijgende elektriciteitsrekeningen, kwam er een nieuw onderwerp naar voren. Welke is voordeliger; flats of huizen?


We kunnen dit onderwerp bespreken in termen van hernieuwbare energie, zowel zon als wind.


Zonne-energie is de breedste energiebron. 60% van de totale energie van de zon bereikt de aarde. Als slechts 0,1% van deze energie wordt omgezet in 10% productiviteit, is dat vier keer meer dan de capaciteit van elektriciteitsproductie. Zonne-energie heeft het vermogen om oplossingen te vinden voor de energieafhankelijkheid van landen met veel zonneschijn.


Windenergie heeft de langste geschiedenis van alle energiebronnen. In de oudheid werd de wind gebruikt voor het oppompen van water en het malen van tarwe. Maar in de moderne tijd is het omzetten van windenergie in elektriciteit in de jaren tachtig.


De afstand van het huis tot andere huizen, de locatie van het huis, de richting van het gebouw, de vorm van het gebouw en de fysieke eigenschappen van de schaalelementen die het gebouw omringen, beïnvloeden de warmteoverdracht, zonwering en natuurlijke airconditioningsystemen zijn de belangrijkste kwalificaties van de duurzame energielocatie van het huis.


Als de ligging van de grond dicht bij het centrum ligt, kunnen er meer belemmeringen ontstaan ​​bij het ontwerpen van aspecten als oriëntatie, vorm en ruimte. In gebieden ver van het stadscentrum kunnen echter comfortabelere acties worden uitgevoerd in het ontwerp. In afgelegen gebieden is de temperatuur lager en zijn er minder constructies die de luchtbeweging en het zonnebaden negatief kunnen beïnvloeden. Tegelijkertijd, omdat de vestiging van het gebouw op het land vrijer kan worden gedaan, kunnen de vorm en het ruimteontwerp meer gecontroleerd worden gemaakt.


In Engeland hebben windturbines een bouwvergunning nodig, tenzij ze onder de volgende categorieën vallen, in welk geval hun installatie kan worden aangemerkt als 'permitted development', waarvoor geen bouwvergunning vereist is.

(https://www.renewableenergyhub.co.uk/main/wind-turbines/legal-planning-permission-for-wind-turbines/)


Als wij jou waren...

Het belangrijkste voordeel van de huizen is dat ze vanwege de ruimte de mogelijkheid hebben om wind- en zonne-energie volledig te gebruiken om in uw huishoudelijke elektriciteitsbehoeften te voorzien. Voor de flats daarentegen is de optie om aan te sluiten op het microgrid dat zal worden aangedreven door windparken en zonneparken.


Ons standpunt is dat hernieuwbare energie de toekomst is voor zowel huizen als appartementen, waarbij huizen meer voordelen en prijstechnisch gezien hebben. Dus wat u ook kiest, houd er rekening mee dat u een van de hernieuwbare energiebronnen heeft.Recente blogposts