top of page

Wereld Energiebesparingsdag

Op 14 december vieren mensen over de hele wereld Wereld Energiebesparingsdag om mensen bewust te maken van de waarde van energieverbruik in het dagelijks leven, de schaarste ervan en het effect ervan op de levensvatbaarheid van wereldwijde ecosystemen. Het vestigt onze aandacht op belangrijke energiegerelateerde uitdagingen die de mensheid in de toekomst zullen treffen. Deze dag onderstreept het belang van de relevante zorgen.


Energiebesparing is de praktijk van het gebruik van minder energie om de kosten te verlagen en de impact op het milieu te verminderen.

Het is een dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn van het belang van energie-efficiëntie en -behoud, conservatisme in energieverbruik. De opwarming van de aarde, die het potentieel heeft om de aarde onbewoonbaar te maken, wordt grotendeels veroorzaakt door het gebruik van energie. We zijn ons allemaal bewust van de ernstige dreiging die uitgaat van de snelle uitputting van conventionele energiereserves. Elke dag verbruikt de wereldbevolking energie om een beschaafde levensstijl te behouden.


Deze hulpbronnen zijn een cruciaal onderdeel van menselijke ontwikkeling, waaronder het bieden van voldoende toegang tot zaken als voedsel, kleding, onderdak, water, sanitaire voorzieningen, medicijnen, onderwijs, transport en industrieel gebruik. Kortom, energie heeft invloed op alle aspecten van activiteiten die relevant zijn voor het moderne leven en het dagelijks leven.


Energiegebruik als percentage van de bevolking wordt vaak gezien als een belangrijke ontwikkelingsindicator. Het energieverbruik zal stijgen naarmate de bevolking en het land oprukken.


Het omvat het verminderen van het energieverbruik in woningen, kantoren en de publieke sector/overheidsinstellingen. Als u een huiseigenaar bent die energie probeert te besparen, laat u dan niet afschrikken door het feit dat dit artikel zich meer richt op niet-residentiële gebouwen, omdat energiebesparing wereldwijd belangrijk is. De meeste regels die gelden voor bedrijven en andere organisaties gelden ook voor woningen. We moeten onszelf bedienen door thuis energie te besparen.


Wat u kunt doen om de aandacht voor deze dag te vergroten:


  • Je kunt thuis energie besparen door je was aan de lucht te laten drogen.

  • Verwarm je huis elke dag een uur minder.

  • Houd hindernissen uit de ventilatieopeningen van uw elektrische kachels.

  • Eén graad thermostaatverlaging kan een jaarlijkse besparing opleveren.

  • Kies energiezuinige modellen met apparaten met Energy Star-label.

  • Schakel over op energiezuinige lampen met een laag wattage.

  • Doe je lichten uit als je ze niet gebruikt of als je een kamer verlaat.


Het is een geweldige dag om te beginnen met energie besparen als je dat nog niet bent begonnen.


Bespaar energie, red de planeet!