top of page

Wat zit er in een TESUP-turbine?

U hebt ongetwijfeld een mooi ogende TESUP-turbine van buitenaf gezien. In de blogpost van vandaag gaan we dieper in op de binnenkant van de turbine om je een idee te geven van hoe TESUP-turbines er van binnen uitzien!


We beginnen vanaf de top (naar mijn mening een zeer goede plek om te beginnen), bij de wieken van de windturbine. Deze kun je natuurlijk van buitenaf zien, maar ze bieden een goed uitgangspunt voor de uitleg. De turbinebladen vangen de wind en duwen tegen de wieken. Deze bladen zijn bevestigd aan een centrale as, zodat wanneer ze worden geduwd, ze de as draaien.


We kunnen de as volgen tot in de hoofdbehuizing van de turbine. Langs de as steunen lagers tegen niet-nuttige horizontale krachten en zorgen ervoor dat alles vrij ronddraait. Je kunt het grootste deel van de hoofdlagering aan de buitenkant van een Atlas 2.0 zien.


Aan de asbasis is een versnellingsbak bevestigd. Een andere secundaire as wordt bevestigd na de versnellingsbak. De tandwielkast werkt als een omzetter tussen de twee assen en verandert de rotatiesnelheid als gevolg van de wind van de primaire as in een rotatiesnelheid die compatibel is met de generator op de secundaire as.


Ten slotte loopt de secundaire as door de rotor die in de generator zit, de rotor laat draaien en stroom genereert. Voor meer informatie over generatoren, bekijk onze blogpost “Windturbine component: 3 Phase Generator”

Elektriciteit stroomt dan uit uw turbine voor welk gebruik u maar wilt!


Zoals je kunt zien, is de windturbine zelf niet zo ingewikkeld. Het lastige is om al deze verschillende componenten allemaal efficiënt samen te laten werken!#windturbine #acpower #renewableenergy #energy #renewable #windpower #cleanenergy #Atlas2.0 #electricgenerator #betterfuture #electricalpower #windenergy #wind #cleanenvironment #elektriciteit