top of page

Van kust naar huis: hoe getijdenenergie lokale gemeenschappen kan helpen

Wist je dat getijdenenergie een schone en duurzame energiebron is waar kustgemeenschappen op verschillende manieren van kunnen profiteren?


Getijdenenergie wordt opgewekt door de beweging van water veroorzaakt door de zwaartekracht van de maan en de zon. Als de getijden opkomen en afnemen, draaien turbines die elektriciteit opwekken. Getijdenenergie is een voorspelbare energiebron, waardoor het een betrouwbare optie is voor gemeenschappen die afhankelijk zijn van elektriciteit.


tidal energy turbines

Wat zijn de voordelen van getijdenenergie voor kustgemeenschappen?


Minder koolstofuitstoot: Getijdenenergie is een schone energiebron die geen broeikasgassen produceert. Dit kan kustgemeenschappen helpen hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan de beperking van klimaatverandering.


Economische ontwikkeling: Getijdenenergieprojecten kunnen banen creëren in de bouw, productie en exploitatie van getijdenenergiefaciliteiten. Dit kan de lokale economie een impuls geven en nieuwe kansen creëren voor bedrijven en werknemers.


Duurzame ontwikkeling: Getijdenenergie is een duurzame energiebron die kustgemeenschappen kan helpen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Dit kan helpen om het milieu te beschermen en een schone en gezonde toekomst voor toekomstige generaties te garanderen.


Hier zijn enkele voorbeelden van succesvolle getijdenenergieprojecten die ten goede zijn gekomen aan kustgemeenschappen:

  • De MeyGen Tidal Array is een van de grootste getijdenenergieprojecten ter wereld. Het ligt voor de kust van Schotland en begon in 2016 elektriciteit te produceren. Het project heeft honderden banen opgeleverd en heeft de koolstofuitstoot met 100.000 ton per jaar verminderd.


  • De getijdencentrale La Rance is 's werelds eerste en grootste getijdenenergiecentrale. De centrale staat in Frankrijk en wekt al sinds 1966 elektriciteit op. De centrale heeft meer dan 20 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd, waardoor de uitstoot van meer dan 10 miljoen ton kooldioxide is voorkomen.


Wereldwijd getijdenpotentieel (0,5 TW)

Infograph of tidal energy worldwide

Dus, wat denk jij? Is getijdenenergie een goede optie voor kustgemeenschappen? Wij geloven dat het veel potentieel heeft om ons te helpen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en een schonere, betere toekomst op te bouwen. TESUP's toewijding aan lokale oplossingen voor hernieuwbare energie sluit perfect aan bij het potentieel van getijdenenergie om lokale economieën te ondersteunen en duurzame ontwikkeling te bevorderen.
bottom of page