top of page

Wat is beter voor uw windturbine? Zomer of winter?

De aarde staat, zoals u ongetwijfeld weet, op een helling. Als gevolg hiervan zijn delen van de aarde het hele jaar door dichter bij de zon dan andere, wat resulteert in een verschil in weerpatronen, afhankelijk van waar ter wereld u zich bevindt. Hier komen de seizoenen vandaan! Op het noordelijk halfrond worden de maanden december, januari en februari, ook wel winter genoemd, gekenmerkt door koud, regenachtig weer. Terwijl de maanden juni, juli en augustus, ook wel de zomer genoemd, meestal warmer en droger weer zijn.


Dus hoe beïnvloedt veranderend weer de opwekking van hernieuwbare energie in uw huis? Wat is beter, zomer of winter? Laten we het uitzoeken!


Over het algemeen bestaan ​​thuisinstallaties voor hernieuwbare energie uit fotovoltaïsche of windturbines. Fotovoltaïsche cellen produceren uiteraard meer stroom bij een hogere blootstelling aan zonlicht. Hoe sterker fotonen van zonlicht, hoe meer kracht je krijgt!


Als gevolg hiervan zullen fotovoltaïsche zonne-energie tijdens de zonnigere, minder bewolkte zomermaanden meer opwekken in de zomermaanden!


Maar hoe zit het met windturbines? Het is minder versnipperd en droog dan fotovoltaïsche cellen met veel complexere factoren die de windfrequentie en -kracht beïnvloeden. Met zoveel factoren, zoals veranderende luchtdichtheid in de loop van het jaar of nabijheid van de zee of bergen, wordt het systeem gekenmerkt als een 'chaotisch' systeem. Dus de beste manier om het antwoord te bepalen, is door het probleem experimenteel aan te pakken!


Gelukkig is dit onderzoek al uitgevoerd door de Luléa University of Technology, waarbij gekeken wordt naar de veranderingen in de stroomproductie van een turbine gedurende de verschillende seizoenen. Het resultaat, deze interessante grafiek:Gantasala, Sudhakar & Luneno, Jean-Claude & Aidanpää, Jan-Olov. (2016). Invloed van ijsvorming op het modale gedrag van windturbinebladen. energieën. 9. 862. 10.3390/nl9110862.

Zoals je kunt zien, zijn de windsnelheden in de wintermaanden over het algemeen hoger dan in de zomermaanden, maar ze kunnen veel variabeler zijn. Deze studie onderzocht het effect van ijspegelvorming in koudere streken, zodat de energieproductie niet per se hoger is bij hogere windsnelheden in deze studie.


De twee belangrijkste zaken waarmee u rekening moet houden bij het overwegen van uw binnenlandse windturbines zijn: De windsnelheden zijn hoger in de winter, wat resulteert in meer stroomproductie van uw turbine dan in de zomer. Deze windsnelheden zijn meer variabel, dus er is ook een grotere kans op schade aan de windturbines en er moet gedurende deze maanden zorgvuldiger op worden gelet!


We hopen dat deze informatie een beetje meer inzicht heeft gegeven in hoe de tijd van het jaar uw energieopwekking kan beïnvloeden!