Wat is beter voor uw windturbine? Zomer of winter?
De aarde staat, zoals u ongetwijfeld weet, op een helling. Als gevolg hiervan zijn delen van de aarde het hele jaar door dichter bij de zon dan andere, wat resulteert in een verschil in weerpatronen, afhankelijk van waar ter wereld u zich bevindt. Hier komen de seizoenen vandaan! Op het noordelijk halfrond worden de maanden december, januari en februari, ook wel winter genoemd, gekenmerkt door koud, regenachtig weer. Terwijl de maanden juni, juli en augustus, ook wel de zomer genoemd, meestal warmer en droger weer zijn.

Dus hoe beïnvloedt veranderend weer de opwekking van hernieuwbare energie in uw huis? Wat is beter, zomer of winter? Laten we het uitzoeken!
Over het algemeen bestaan thuisinstallaties voor hernieuwbare energie uit fotovoltaïsche of windturbines. Fotovoltaïsche cellen produceren uiteraard meer stroom bij een hogere blootstelling aan zonlicht. Hoe sterker fotonen van zonlicht, hoe meer kracht je krijgt!
Als gevolg hiervan zullen fotovoltaïsche zonne-energie tijdens de zonnigere, minder bewolkte zomermaanden meer opwekken in de zomermaanden!
Maar hoe zit het met windturbines? Het is minder versnipperd en droog dan fotovoltaïsche cellen met veel complexere factoren die de windfrequentie en -kracht beïnvloeden. Met zoveel factoren, zoals veranderende luchtdichtheid in de loop van het jaar of nabijheid van de zee of bergen, wordt het systeem gekenmerkt als een 'chaotisch' systeem. Dus de beste manier om het antwoord te bepalen, is door het probleem experimenteel aan te pakken!
Gelukkig is dit onderzoek al uitgevoerd door de Luléa University of Technology, waarbij gekeken wordt naar de veranderingen in de stroomproductie van een turbine gedurende de verschillende seizoenen. Het resultaat, deze interessante grafiek:
