top of page

Vooruitspringen – Terugvallen: zomertijd

Zomertijd tweejaarlijks evenement waarbij we allemaal het gevoel hebben dat we een uur slaap verliezen of winnen, afhankelijk van welke kant de klok op gaat. Sommigen van ons zijn er bang voor, sommigen van ons vinden het geweldig, en sommigen van ons kunnen zich niet goed herinneren of we verondersteld worden vooruit of achteruit te springen. Maar hoe u ook denkt over zomertijd, een vraag die vaak opkomt, is of het daadwerkelijk energie bespaart of niet.Laten we eerst een beetje teruggaan en praten over wat zomertijd is. Op het noordelijk halfrond begint de zomertijd (DST) op de tweede zondag van maart en eindigt op de eerste zondag van november. Tijdens zomertijd wordt de klok een uur vooruit gezet, zodat er 's avonds meer daglicht is en 's ochtends minder. Het idee achter DST is dat we door de daglichturen te verschuiven energie kunnen besparen en de behoefte aan kunstlicht kunnen verminderen.


Maar werkt het ook echt? Nou, het antwoord is ingewikkeld. Sommige studies hebben gesuggereerd dat DST inderdaad energie bespaart, vooral als het gaat om elektriciteitsverbruik voor verlichting. Uit een studie van het Amerikaanse ministerie van Energie uit 2008 bleek dat DST het elektriciteitsverbruik met ongeveer 0,5% per dag verminderde, wat misschien niet veel lijkt, maar in de loop van de tijd kan leiden tot aanzienlijke besparingen. Een andere studie van de California Energy Commission in 2010 schatte dat DST de staat ongeveer 2000 gigawattuur elektriciteit per jaar heeft bespaard, wat overeenkomt met de hoeveelheid elektriciteit die ongeveer 200.000 huishoudens in een jaar gebruiken.


Aan de andere kant zijn er ook onderzoeken die suggereren dat DST misschien niet echt energie bespaart, of dat de energiebesparing op zijn best minimaal is. Uit een studie van het National Bureau of Economic Research uit 2007 bleek dat de DST weliswaar het elektriciteitsverbruik voor verlichting verminderde, maar ook het energieverbruik voor verwarming en koeling verhoogde. De studie concludeerde dat het netto-effect van zomertijd op het energieverbruik in wezen nul was. Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Californië, Santa Barbara in 2016 bleek dat de zomertijd in sommige gebieden het energieverbruik zelfs kan verhogen als gevolg van het toegenomen gebruik van airconditioning tijdens de langere uren met daglicht.


Dus, wat is het oordeel? Bespaart DST energie, of niet? Het antwoord hangt ervan af... De effecten van zomertijd op het energieverbruik kunnen variëren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals geografie, klimaat en individueel gedrag. In sommige gebieden kan DDB inderdaad tot aanzienlijke energiebesparingen leiden, terwijl in andere gebieden de impact verwaarloosbaar of zelfs negatief kan zijn.


Maar ongeacht of DST energie bespaart of niet, het valt niet te ontkennen dat het voor veel mensen een geliefde traditie is geworden. Of je nu een ochtendmens bent die ervan houdt om op te staan met de zon of een nachtbraker die dol is op lange zomeravonden, er is iets aan het tweejaarlijkse ritueel van het verzetten van de klok dat tot onze collectieve verbeelding spreekt. Dus gelukkige zomertijd!