top of page

Valse Herfst

De herfst is dit jaar vroeger dan ooit begonnen.

Met de opwarming van de aarde worden bomen, net als alle andere levende wezens, ook beïnvloed door hittegolven. Hoge hitte heeft ernstige gevolgen voor bomen. Een ervan bevindt zich op bladniveau. De fotosynthese wordt verminderd, de foto-oxidatieve stress neemt toe, de bladeren vallen af en de groeisnelheid van de resterende bladeren neemt af. Wanneer een boom wordt geconfronteerd met hittegolven en negatieve effecten van hittestress, kan dit leiden tot sterfte. Hoewel sommige boomsoorten tolerantie vertonen voor thermische stress, zijn die nog steeds onder invloed van klimaatverandering. Overmatige hitte kan een afname van de groei, bladontwikkeling en bladoppervlak veroorzaken. De directe effecten van hoge temperaturen kunnen dus ernstig zijn. De hittegolven zijn in aantal en intensiteit toegenomen gedurende deze eeuw en het lijkt erop dat ze zullen blijven toenemen.


Laat me je vertellen over de overlevingsmechanismen van bomen. Bomen kunnen water van hun bladeren naar de lucht laten gaan. Hierdoor kunnen luchtbellen ontstaan in de kanalen die van de wortels naar de bladeren leiden. Die bellen breken de keten van watermoleculen die nodig zijn om water door een boom omhoog te laten bewegen.


Bomen reageren op hoge hitte door de openingen in hun bladeren te sluiten om waterverlies te beperken. Door dit te doen wordt hun vermogen tot fotosynthese uitgeschakeld. Ze hebben verkoeling nodig om voedsel te kunnen maken.

Waarom zouden we de bomen moeten beschermen?


Stel je voor dat je op een zomerse dag, een hele warme dag, buiten bent en op zoek bent naar een schaduw voor verlichting. Dan vind je een schaduw van een boom, een beschutting tegen de hitte. Maar hoe zit het met bomen? Ze worden blootgesteld aan direct zonlicht. Ze proberen te overleven in veranderende temperaturen en klimaatverandering. Ze kunnen de luchttemperatuur in steden tot levensreddende graden verlagen. Ze verminderen ook de vraag naar elektriciteit voor graden door potentiële stroomuitval tijdens hittegolven te voorkomen en geld en emissies te besparen.


De bomen staan onder stress


Het zit natuurlijk in hun aard om in de herfst bladeren te laten vallen. Het groen in de bladeren maakt plaats voor rood, geel, oranje en bruin als de boom de suikers in zijn takken en stam terugtrekt. Toch is het niet normaal dat ze vroegtijdig hun bladeren laten vallen. Gebrek aan regen, heeft een zeer droge zomer dus bladeren vallen van bomen en bomen gaan vroeg in overlevingsmodus. In de UK was het deze zomer boven de 40 graden. En deze zomer kregen miljoenen bomen geen water meer en lieten ze vroeg hun bladeren vallen om suiker en water te besparen. Volgens de experts is een vroege herfst een teken van stress, omdat bomen proberen vocht vast te houden te midden van de stijgende hitte en de lage regenval. Ze laten hun bladeren voortijdig vallen om water en energie te besparen.


Dus je ziet, het draait allemaal om overlevingsinstinct, ze proberen zichzelf te beschermen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en nadenken over bomen, het gebruik van elektriciteit en niet-hernieuwbare energie. Omdat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Start met het opwekken van schone energie en je doet in ieder geval iets voor de natuur!
bottom of page