top of page

Trillingspreventie voor uw windturbine

Bij het plaatsen van uw windturbine thuis of in uw bedrijf komen natuurlijk veel afwegingen kijken. Denk hierbij aan de plaatsing van uw turbine, de montagehoogte van uw turbine, hoeveel belemmeringen er zijn voor de windstroom en nog veel meer! Een van de belangrijkste overwegingen die TESUP in het verleden niet veel heeft genoemd, is het belang van het verminderen van de trillingen van uw turbine om de kans op schade aan uw windturbinesysteem te verminderen en uw turbine jarenlang goed te laten draaien. Er zijn veel redenen waarom een windturbine zou kunnen trillen en nog meer manieren om deze trilling te stoppen. We zullen er een paar behandelen in de blog van vandaag.


Hoe zit het met turbulentie?


Dus waarom is trillingen van windturbines een groot probleem, hoe ontstaat het en waarom kan het schade aan uw turbine veroorzaken? Er zijn een paar belangrijke bronnen van trillingen in de turbines. Een bijzonder uitgesproken bron van trillingen voor turbines met horizontale as met bladen (denk aan de Magnum 5) is de interactie van wind met de turbinebladen. Als de wind over de bladen gaat, wordt deze met een zijwaartse snelheid meegegeven en begint te draaien, waarbij wervelstromen achter het blad worden gevormd. Dit fenomeen staat beter bekend als turbulentie.


Naarmate de wervelstromen zich vormen, beginnen zich veranderingen in de luchtdruk rond de turbinebladen te ontwikkelen. De druk daalt in het midden van de wervelstroom waardoor het blad iets naar achteren wordt getrokken naar het midden van de wervelstroom. De wervelstroom verspreidt zich vervolgens, waardoor de net aanwezige druk wordt weggenomen, waardoor het blad terugveert naar zijn oorspronkelijke positie. Omdat de messen zelf van sterke materialen zijn gemaakt, veert het mes terug (vergelijkbaar met een liniaal die over de tafel wordt gehouden en naar beneden wordt geduwd). Dit terugveren veroorzaakt kleine trillingen in het blad die zich door de turbine voortbewegen.
Een type bladloze turbine die deze werveltrillingen omzet in nuttige beweging.(https://www.inceptivemind.com/vortex-bladeless-wind-turbines-generate-electricity-vibration/18413/)Balanceren....


Deze trillingen veroorzaken over het algemeen niet veel schade, mogelijk alleen het losdraaien van bouten in de turbinebevestiging. Om dit te voorkomen, controleert u eenvoudig de vastheid van de bouten in uw turbine met regelmatige onderhoudsintervallen. Een andere belangrijke oorzaak van wat meer schadelijke trillingen is het balanceren van de turbine. Een gebalanceerde turbine is een turbine waarbij het gewicht van de draaiende onderdelen van de turbine gelijkmatig en symmetrisch is verdeeld over de ondersteunende onderdelen. Als een turbine niet goed is uitgebalanceerd en het gewicht van de draaiende onderdelen niet gelijkmatig is verdeeld, kan de zware kant schuren en tegen andere onderdelen stoten.


Om deze reden kan een ongebalanceerde turbine meestal worden gedetecteerd door een periodiek kloppend geluid te horen terwijl uw turbine draait, of door de turbine met de hand te laten draaien en te voelen of er op enig moment weerstand is tegen het draaien. Onbalans kan worden veroorzaakt doordat windturbinebladen niet identiek zijn, zelfs als ze hetzelfde totale gewicht hebben, kan een verschil in gewichtsverdeling over de lengte van het blad problemen met balanceren veroorzaken. Het eerste dat u moet controleren als u zich zorgen maakt dat uw turbine niet in balans is, is dat geen van de bladen enige schade vertoont, dit kan de vorm hebben van grote krassen of misschien iets dat aan het blad vastzit.
Zet de schroeven vast

Een ongelijkmatige gewichtsverdeling kan ook worden veroorzaakt door de aanwezigheid van bijvoorbeeld sneeuw op de wieken van de windturbine. Hier is een uitstekend voorbeeld van een TESUP-klant. Hun turbine is duidelijk uit balans en staat opzij. Deze onbalans is duidelijk het gevolg van het feit dat hun turbine ongelijkmatig bedekt is met sneeuwlagen, met meer sneeuw aan één kant. Als deze turbine met dit niveau van onbalans zou draaien, zouden de lagers en de steunpilaar van de windturbine waarschijnlijk worden beschadigd, vooral als de windturbine met hoge snelheden zou draaien.


Je hebt geluk vandaag, bloglezer, want een TESUP-professional is langsgekomen en heeft deskundig advies gegeven over enkele van de meest voorkomende fouten bij het balanceren en hoe je ze gemakkelijk kunt oplossen! De eerste is voor alle klanten met een TESUP-turbine met horizontale as, inclusief maar niet beperkt tot Master X- of Magnum 5-windturbinemodellen. Deze tip betreft het uiteinde van uw turbine. Als het midden van de staartas van de turbine niet goed is uitgelijnd met het midden van de rotoras (degene die draait met de bladen erop gemonteerd), zal de turbine uit balans zijn. Om dit te verhelpen, moet u ervoor zorgen dat de schroeven waarmee de staartas is bevestigd goed vastzitten, zonder ze te vast aan te draaien.


Montageveren

Een andere tip van de TESUP pro is relevant voor de hele voorraad windturbines van TESUP. Veel klanten profiteren van de hogere windsnelheden op grotere hoogten en plaatsen hun turbines op een hoge montagepaal (kan tot wel 6 meter hoog zijn). Terwijl de wind op de turbine duwt, draait de turbine, waardoor een nuttige rotatiebeweging wordt gegenereerd. Dit duwt ook de windturbine naar achteren met niet zo nuttige heen en weer beweging. Als de turbine op een grote paal naar achteren wordt geduwd, wordt er een groot moment op de paal gegenereerd, waardoor deze als een grote veer naar achteren wordt gebogen en wordt losgelaten als de wind aan en uit waait. Dit zorgt voor gevaarlijke trillingen en kan uw windturbine en mo