top of page

Toegang tot elektriciteit en hernieuwbare energie



Veel mensen in meer ontwikkelde landen nemen het verstrekken van basisbehoeften zoals water, verwarming en elektriciteit als vanzelfsprekend aan. In werkelijkheid vereisen deze gemakken een enorme hoeveelheid infrastructuur om effectief en betrouwbaar te werken. Veel landen hebben eenvoudigweg geen toegang tot de fondsen, expertise of politieke stabiliteit die nodig zijn om deze infrastructuur te ontwikkelen, waardoor hun burgers deze uiterst nuttige middelen niet kunnen krijgen. Honderden miljoenen Afrikaanse vrouwen hebben bijvoorbeeld geen betrouwbare toegang tot het elektriciteitsnet. Ze vertrouwen op verschillende bronnen van lokaal geproduceerde energie om in hun dagelijks leven te werken. Lichten zijn moeilijk te vinden en vertrouwen op zaklampen op batterijen wanneer de zon ondergaat. Elektrische fornuizen en ovens zijn er niet, in plaats daarvan verzamelen deze vrouwen brandstof en verbranden die in hun huizen, waardoor schadelijke dampen en dampen ontstaan.




Dit is energiearmoede en treft veel mensen over de hele wereld. De cirkel is moeilijk te doorbreken zonder hulp van buitenaf. Mensen zonder betrouwbare energiebron besteden een groot deel van hun tijd aan het verzamelen van middelen om te overleven, zoals het verzamelen van brandhout of schoon water. Daardoor kunnen ze niet genoeg geld verdienen om een stabielere woonsituatie te verzekeren en zijn ze genoodzaakt op dezelfde manier te blijven werken. Stel je voor hoeveel moeilijker het zou zijn om in je huis te wonen zonder gemakkelijke toegang tot water of stroom! Er zou nooit iets gedaan worden!


1 op de 10 mensen heeft geen elektriciteit

Met het huidige tempo van ontwikkeling zullen in 2030 wereldwijd 670 miljoen mensen geen betrouwbare elektriciteitsbron meer hebben en in een vergelijkbare situatie leven als hierboven beschreven. Dit veroorzaakt een aantal gezondheids-, sociale en economische problemen over de hele wereld en heeft dringend een oplossing nodig. Zo gebruiken 2 miljard mensen nog steeds vaste brandstoffen, verbrand in hun huizen om te koken en hun huizen te verwarmen, zoals kerosine, dierlijk afval en hout. De dampen en giftige gassen die bij dit proces vrijkomen, leiden jaarlijks tot naar schatting 3,8 miljoen vroegtijdige sterfgevallen.



Beleid om hernieuwbare energie aan te moedigen


Deze ongelukkige situatie treft niet alleen mensen in minder ontwikkelde landen. Door onoplettendheid in systemen kunnen sommige mensen in rijkere landen achterblijven, grotendeels als gevolg van moeilijke financiële situaties. Momenteel zijn in de Verenigde Staten van Amerika, een van de meest welvarende landen ter wereld, maar liefst 16.000 gezinnen niet eens aangesloten op een elektriciteitsnet vanwege moeilijk te bedienen gebieden met lage inkomens. Velen worstelen momenteel om de steeds stijgende elektriciteitsrekeningen te betalen met de huidige energiecrisis, waardoor velen moeten kiezen tussen verwarming van hun huis en eten.

(https://www.powermag.com/did-you-know-there-are-60000-u-s-citizens-who-lack-access-to-electricity/)



Steunt u de overheidsinitiatieven die hernieuwbare energie stimuleren?

  • Ja

  • Nee


Als gedeeltelijke reactie hierop heeft de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, geprobeerd de sector van de opwekking van zonne-energie te versterken. Dit is geprobeerd door een beroep te doen op de Defensieproductiewet, die de beperkingen op de invoer van componenten die worden gebruikt bij het maken van zonnepanelen, evenals componenten voor energiezuinige warmtepompen en soortgelijke apparaten versoepelt. Dit zal naar verwachting de groei en investeringen in de zonnepanelen en in het algemeen de sector hernieuwbare energie vergroten, waardoor de hoeveelheid schone, goedkope elektriciteit die beschikbaar is voor inwoners van het land, toeneemt.

(https://apnews.com/article/biden-technology-environment-global-trade-ca939bfc5a428c6692beb3e7b4bf715b)


Ander beleid om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de economieën van landen over de hele wereld aan te moedigen, zij het minder direct, is geïmplementeerd en ontmoedigt het gebruik van fossiele brandstoffen. Voertuigen op fossiele brandstof dragen het grootste deel van de CO2-uitstoot van de transportsector bij. Bij brandstoffen zoals diesel komen ook een aantal andere schadelijke gassen en deeltjes vrij die leiden tot aantasting van het milieu en luchtvervuiling. Veel landen hebben de stap gezet om de productie van dieselauto's tegen 2035 te verbieden, waaronder de VS en het VK, een uitstekende stap om de transportemissies te verminderen!

(https://www.vehicle-certification-agency.gov.uk/fuel-consumption-co2/fuel-consumption-guide/cars-and-emissions/)


Veilige energiebron