top of page

NASA-ruimtevaartuig stort vanavond neer op een asteroïde

NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART) zal in botsing komen met Dimorphos, een kleine asteroïde-satelliet die in 2003 werd ontdekt. Het is de kleine planeetmaan van een synchroon binair systeem met 65803 Didymos als de primaire asteroïde. DART, zelfrijdend suïcidaal ruimtevaartuig, is de allereerste missie die is gewijd aan het onderzoeken en demonstreren van één methode van asteroïde-afbuiging door de beweging van een asteroïde in de ruimte te veranderen door middel van kinetische impact. Deze missie van DART is een test van het vermogen van NASA om een kinetische impact op een asteroïde te bereiken en de reactie van de asteroïde te observeren, het is een wereldwijde planetaire verdediging.

NASA lanceerde op 24 november 2021 ruimtevaartuigen om de technologie te testen die hun baan zal veranderen door asteroïden te raken die het risico lopen de aarde te raken, hoewel ze voorlopig geen risico lopen, maar ze zijn dicht bij de aarde. Als onderdeel van de DART-missie werd het ruimtevaartuig dat op de SpaceX Falcon 9-raket was geplaatst, afgevuurd vanaf de Space Force Base.


Er werd gesteld dat het niet de bedoeling is dat de asteroïde volledig uiteen zal vallen bij de inslag, die gepland is op 11 miljoen kilometer afstand van de aarde. Er zal worden geprobeerd de baan van de asteroïde te veranderen met de inslagsnelheid.

Waarom is deze missie belangrijk, omdat het heel moeilijk is om een heel klein object in de ruimte te raken, en nu staat het op het punt te worden bereikt. En als het kan, ik bedoel, DART en Dimorphos verbinden zich zoals gepland, de baan van de kleine asteroïde zal dichter bij de grotere Didymos komen. Dimorphos is solide en DART kerft slechts een kleine krater, dan botsen twee objecten en plakken ze aan elkaar. Aangezien DART in de tegenovergestelde richting van Dimorphos beweegt, zal het een deel van het impulsmoment van de asteroïde verminderen, waardoor deze Didymos nadert en versnelt. Dat is een van de twee opties. En de andere optie is dat de baan van Dimorphos nog dichter naar Didymos zal afdalen als Dimorphos meer als een puinhoop bij elkaar wordt gehouden door de zwaartekracht, dan zal de impact een diepe krater creëren en een regen van puin de ruimte in laten vliegen.

Denk je dat DART zal slagen in deze missie en zal het de asteroïde raken of niet?

Hoe dan ook, we zullen getuige zijn van een historische tijd! Het universum en de wetenschap zitten vol geweldige momenten!


Laten we de botsing bekijken op NASA's live-uitzending om 19:14 uur. Oosterse tijd vandaag. https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg


Ook zullen Hubble Space Telescope, de James Webb Space Telescope en LICIACube beelden van de botsing vastleggen.