top of page

Koningin Elizabeth II is overleden

London Bridge is neer

De langst regerende monarch van het Verenigd Koninkrijk, 96 jaar oud, is overleden in Balmoral. De vakbondsvlag bovenop het paleis werd om 18.30 uur BST halfstok gehangen en buiten werd een officieel bericht geplaatst waarin het overlijden werd aangekondigd.


De koninklijke familie is een periode van rouw ingegaan. Officiële afspraken zullen worden geannuleerd en vakbondsvlaggen zullen halfstok worden gevlogen op koninklijke residenties, overheidsgebouwen, over de strijdkrachten en op Britse posten in het buitenland.


Tijdens haar regeerperiode had ze 15 premiers gezien, beginnend met Winston Churchill en eindigend met mevrouw Truss.Elizabeth Alexandra Mary Windsor

Ze werd geboren op 21 april 1926. Ze was het eerste kind van Albert, hertog van York. Haar vader was geen koning toen ze werd geboren. Maar ze toonde al op zeer jonge leeftijd een verantwoordelijkheidsgevoel voor de monarchie. Na de troonsafstand van koning Edward VIII in 1936, werd Elizabeths vader koning George VI en werd zij erfgenaam.


In 1947 trouwde ze met Philip Mountbatten, een verre neef, die Dukea van Edinburgh werd.


Ze was 25 toen haar geliefde vader de koning in januari 1952 stierf.


De koningin

Toen ze op 6 februari 1952 de troon besteeg, werd ze voorzitter van de Gemeenschap en koningin van zeven landen (Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Pakistan en Ceylon). Ze begon een nieuw Elizabethaans tijdperk.


Ze wijdde haar leven aan dienstbaarheid. Ze erfde en wijdde haar leven aan de Kroon. Voor haar kwam het gezin na de monarchie. Ze was een afstandelijke maar liefhebbende moeder, prins Charles zorgde vooral voor de kinderen.


Gereformeerde monarchie

Elizabeth hervormde de monarchie voor deze minder eerbiedige leeftijd, door met het publiek om te gaan door middel van walkabouts, koninklijke bezoeken en het bijwonen van openbare evenementen.


Ondanks de mening van veel functionarissen verscheen ze op televisie. Ze geloofde dat er integratie moest zijn met de mensen die zeiden: "Ik moet gezien worden om het te geloven".


Bedankt voor de service die je gaf koningin...