top of page

Inzichten over duurzaamheid van een gerenommeerde Britse auteur en milieuactiviste Julia Hailes

Vandaag hebben we een zeer belangrijke gast in onze bloghoek - Julia Hailes. Ze is een beroemde Britse auteur en milieuactivist, die 9 boeken heeft geschreven of mede heeft geschreven, waaronder de beroemde "Green Consumer Guide", waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ze houdt toespraken op veel verschillende evenementen en campagnes om het bewustzijn over milieukwesties te vergroten. We hadden een heel leuk interview met haar over hoe ze haar carrière begon, haar acties en projecten op het gebied van schone energie, hoe ze TESUP ontdekte en hoe we met haar kunnen samenwerken. Laten we beginnen!Hallo Julia, we zijn erg blij met dit interview met jou. Bedankt dat je bij ons bent gekomen. Laten we beginnen met onze eerste vraag: we zijn benieuwd hoe u uw milieucarrière bent begonnen. Waarom ben je in deze richting gegaan en hoe is je reis begonnen?


Er was een cruciaal moment dat me deed denken dat ik echt iets moest doen. Begin jaren tachtig ging ik naar Zuid-Amerika en bevond ik me in het westen van Brazilië, in de Mato Grosso. Het is een prachtig deel van de wereld met bossen en wetlands - en samen met dieren in het wild.


Maar terwijl ik stond te kijken naar de regenwouden die zich in de verte uitstrekten, hoorde ik het geluid van kettingzagen en besefte ik dat de Spaanse familie waar ik logeerde het bos aan het omhakken was. Dit was voor mij de katalysator om milieuactivist te worden - en in het bijzonder leidde dit tot mijn missie om de regenwouden te redden.

Dat was begin jaren 80 - we zijn nu in 2023 en we doen het nog steeds. Zelfs tijdens een recente reis, die ik naar Indonesië moest, kon ik mensen de vegetatie zien verbranden en het breekt mijn hart. De vernietiging is enorm en heeft enorme gevolgen voor de klimaatverandering en de biodiversiteit.


Het is inderdaad verschrikkelijk, en het is zo belangrijk om zoveel mogelijk gepassioneerde milieuactivisten zoals jij te hebben om het tij te keren. In de wereld van vandaag zijn er veel bekende termen zoals duurzaam leven en milieuvriendelijk zijn. Kunt u in uw eigen woorden uitleggen wat duurzaam leven betekent en hoe mensen zouden moeten handelen om een duurzame levensstijl te hebben?


Tegenwoordig is duurzaamheid een heel gewoon woord geworden, maar toen ik in 1986 voor het eerst als milieuactivist begon, werd het niet algemeen begrepen. In eenvoudige bewoordingen gaat het erom te kunnen leven zonder meer hulpbronnen te verbruiken dan de planeet kan produceren en voor altijd kan blijven produceren. Helaas doen we dat al een hele tijd niet meer.


We moeten spullen terugleggen. Tegenwoordig gaat het niet zozeer om duurzaamheid, maar ligt de focus op regeneratie - hoe we niet alleen kunnen stoppen met vernietigen wat we hebben, maar vooral kunnen herstellen wat we hebben verloren.

Wanneer mensen wordt gevraagd welke milieumaatregelen ze nemen, noemen ze vaak recycling. Maar als we de problemen van onze verkwistende samenleving willen aanpakken, moeten we de hoeveelheid afval die we produceren verminderen, gerecyclede producten gebruiken, producten vervangen door diensten en nog veel meer. Dit wordt vaak omschreven als de ‘circulaire economie’ die de natuur kopieert waar geen afval is.


Ik ben het volledig met je eens, we moeten ons niet alleen richten op duurzaamheid, maar ook op regeneratie. Kun je ons vertellen over de acties die je thuis onderneemt?


Ik zou graag een paar dingen willen noemen waar je misschien niet bekend mee bent, in plaats van enkele voor de hand liggende dingen die veel andere mensen doen.


Maar daarvoor is een belangrijk ding om te begrijpen het belang van wat we doen om een boodschap naar de overheid en het bedrijfsleven te sturen over onze prioriteiten - en wat we willen veranderen. Dit was een heel belangrijk onderdeel van onze oorspronkelijke Groene Consumentengids - het grote publiek bijeenbrengen en hen ertoe aanzetten bedrijven ertoe aan te zetten te veranderen wat ze aan het doen waren. Wat dat betreft was het ongelooflijk geslaagd.


Toen ik in 1987 voor het eerst de supermarkten belde om te vragen naar hun groenbeleid, wisten ze niet waar ik het over had. Slechts een jaar later, na de publicatie van The Green Consumer Guide, belde ik ze opnieuw om te vragen wat ze aan het doen waren - en ze hadden allemaal iemand in dienst genomen om het voortouw te nemen op het gebied van duurzaamheidskwesties. Wauw. Dat was een duidelijk teken dat ze wisten dat ‘groene consumenten’ hun klanten waren en dat ze naar hen luisterden.

OK, dus hier zijn enkele van de dingen die ik doe. Om te beginnen ben ik een erg campagnevoerende toerist geworden. Ik heb geen volledig ontspannen tijd op vakantie omdat ik de hotels uitdaag over wat er met hun afvalwater gebeurt en wat ze doen op het gebied van natuurbehoud of waar ze hun afval achterlaten.


Ik gebruik led-lampen, ik recycle alles wat ik kan recyclen en probeer zoveel mogelijk gerecyclede producten te gebruiken. Ik geef veel dingen weg op Facebook Marketplace of aan lokale liefdadigheidswinkels, elke keer als ik iets weggooi, denk ik altijd na over mogelijke manieren waarop iemand anders het kan gebruiken. We hebben een elektrische auto en maken gebruik van elektrische fietsen. En we geven ons huisdiervoer dat is gemaakt met insecten, wat een veel lagere ecologische voetafdruk heeft dan voedsel op basis van vlees.


Er zijn dus een paar dingen die we als gezin doen, maar de laatste waar ik het over wil hebben, is investeren en liefdadigheid. Mijn jongste zoon heeft het beheer van mijn pensioen overgenomen met een focus op het zogenaamde ESG-beleggen (Environmental, Social, Governance). Op het gebied van liefdadigheid heb ik me aangemeld voor het Global Returns Project, een uitstekend initiatief dat mensen aanmoedigt om een zeer klein percentage van hun totale investeringen te doneren aan 'best-in-class' klimaatorganisaties. Een die ik vooral graag steun, is Client Earth, dat advocaten ondersteunt bij het handhaven van milieuwetten en het helpen van regeringen bij het ontwikkelen van effectief milieubeleid.


Ik heb me ook aangemeld voor een organisatie genaamd 'Give as You Live'. Het betekent dat ik voor de meeste aankopen die ik online doe, kan doneren aan een goed doel naar keuze. Het is een van die dingen die, als je het eenmaal hebt ingesteld, geen verdere actie vereist, maar iets toevoegt aan wat je kunt bijdragen. Ik denk dat ik een blog moet schrijven over alle verschillende manieren waarop je kunt investeren of doneren om de planeet te ondersteunen. 🙂Je bent een geweldige milieupionier, Julia, er zijn heel veel dingen die we allemaal van je zouden moeten leren. U vertelde ons over uw duurzaamheid en milieugerelateerde acties. Hoe zit het met uw duurzame energiesysteem thuis? Wat is de huidige status en hoe zou je het verder willen uitbreiden