top of page

Interview met professor Ball


Een inspirerende en informatieve discussie over de toekomst van hernieuwbare energie met Andrew D.

Ball, professor aan de Diagnostische Engineering Universiteit van Huddersfield

, pro-vice-kanselier (Research, Innovation & Knowledge Exchange).


"Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar de manier waarop je stroom opwekt, maar ik denk dat er meer onderzoek nodig is om je te concentreren op hoe je stroom opslaat en hoe je stroom overdraagt"

Ondanks de recente focus op productie, streeft TESUP er altijd naar om bij de tijd te blijven en de beste wetenschappelijke ontwikkelingen te gebruiken om zijn producten verder te verbeteren. Een van de methoden voor zo'n wetenschappelijke benadering is onze samenwerking met de University of Huddersfield die een nieuwe eigen technologie ontwikkelt op basis van de hardware van TESUP.

De universiteit gebruikt al meer dan 4 jaar TESUP-machines en nu zijn beide partijen geïnteresseerd in langdurige samenwerking en het ontwikkelen van de beste manieren om producten te verbeteren.

Er zijn 3-4 mogelijke dingen waar TESUP in zou willen samenwerken.

  1. Cloudmonitoringsysteem dat gegevens van een windturbine-installatie neemt en deze uploadt naar de cloud, waarbij enige verwerking, enige interpretatie en enige visualisatie wordt uitgevoerd.

  2. Het ontwikkelen van onze eigen vrij geavanceerde windturbinecontroller met 6 veiligheidslagen en ingebouwde systeembescherming, wat hem zeer robuust en betrouwbaar maakt

  3. En tot slot een volledig functionerende windturbine door simulator dat is een doos met daarin een motor die een windturbine aandrijft. U hoeft geen wind te blazen, maar u kunt de werking van een windturbine van 5 kW daadwerkelijk simuleren in het laboratorium of in een testhuis, of u kunt zelfs op afstand toegang krijgen tot het huis.

Verdere samenwerking met de universiteit bij het plaatsen van een contract met een specificatie van minimaal 12 maanden zal worden besproken. Hoogstwaarschijnlijk zal het werken op het cloudmonitoringsysteem, maar dit zullen we later bekendmaken.


Naast het bespreken van toekomstige samenwerking met de universiteit, stemde professor Ball graag in om zijn visie op het gebied van duurzame energie met ons te bespreken en te praten over de richting van het werk van het instituut nu.

“Hier op de universiteit hebben we mensen die aan alles werken, van verbrandingsmotoren die werken op waterstofbrandstof die wordt gegenereerd door zonnepanelen en hoe het gebruik van zonnepanelen in combinatie met windturbines kan worden geoptimaliseerd tot waterkrachtopwekking met behulp van golfbewegingen in de zee , dus we hebben een zeer breed scala aan onderzoeken die worden uitgevoerd in de markt van hernieuwbare energie. Van bijzonder belang voor mij is het werk dat we aan de gang hebben met microwindturbines, dus we hebben het over kleine machines met een vermogen van 5 kW die naar mijn mening het meest effectief worden gebruikt op zelfstandige afgelegen locaties die kunnen en waar ze een aanvulling kunnen zijn vermogen van fotovoltaïsche arrays.

Ik zie niet dat hernieuwbare installaties een windturbine of een PV-array zijn. Ik denk dat er twee samen nodig zijn om een batterijopslagfaciliteit van de juiste grootte te bereiken. Je kunt in omstandigheden waarin je naar het net kunt exporteren, anders kun je wat zonneschijn en wind gebruiken Park."


Professor Ball deelde ook zijn ervaring met het gebruik van windturbines hier op de universiteit. Maar zoals hij aangaf werden ze geïnstalleerd door een professioneel installatiebedrijf.


“Het is niet gemakkelijk voor iemand om een windturbine te kopen om wat batterijen te krijgen om de oplader te vinden in het VK van duizenden afgelegen afgelegen locaties in het noorden van het VK en Schotland en ze hebben geen betrouwbare stroomvoorziening van de elektriciteitsnet hebben ze ook geen toegang tot specialisten. Ze moeten via de post een grote doos kunnen ontvangen met daarin de windturbine, de laadregelaar, de omvormer, het hoeft inderdaad niet te veel te zijn. We zijn niet allemaal specialisten, maar we stellen onszelf wel een uitdaging. Kunnen we componenten uit de kast halen en laten werken zonder dat we veel speciale kennis hoeven te gebruiken? En in sommige gevallen is het antwoord op bepaalde manieren Nee. Waarschijnlijk de grootste les die we voor ons hebben geleerd, is dat als je je microgrid niet koppelt aan de hoofdstroomvoorziening, als je ze gescheiden houdt, het misschien vrij eenvoudig gaat. als je je stroomopwekking op je afgelegen boerderij probeert te koppelen aan de lokale stroomvoorziening die via de bovengrondse kabels naar beneden komt van het productiebedrijf, kan het lastig zijn om die twee aan elkaar te knopen.”


Voor een afgelegen boerderij zonder grote elektriciteit is het niet moeilijk om een op zichzelf staand microgridsysteem te creëren.

De keuze van batterijen is van cruciaal belang, de locatie van uw windturbines is van cruciaal belang en de manier waarop u de windturbine kunt bepalen om uw batterijen op de meest efficiënte manier op te laden, is van cruciaal belang, maar zolang u enkele basisregels op die drie gebieden volgt dan zou je vrij eenvoudig een betrouwbaar en goed presterend systeem moeten kunnen installeren.

“We hebben een groep van 3 of 4 mensen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van verticale as windturbines niet van de 5 kW schaal maar van 25 tot 100 kW, vrij groot dus. Ik denk dat ze wel degelijk nut hebben, vooral als je in een omgeving werkt waar je misschien grote obstakels hebt, gebouwen en waar de wind erg complex is en niet voorspelbaar. Als je in Schotland op een heuvel staat en de wind waait altijd uit het zuidwesten, dan zijn horizontale windturbines effectiever. Bij de keuze van de windturbine moet u gelet op de omstandigheden zeer voorzichtig zijn. Veel mensen in het VK denken dat verticale windturbines mooier zijn, ze er mooier uitzien en Donald Trump hielp niet door veel alternatieve waarheden te maken over het geluid dat door windturbines wordt gegenereerd. Mensen geloven op de een of andere manier dat verticale turbines nog milieuvriendelijker zijn.

In 2021 had het VK een dag waarop het zijn elektriciteit volledig bevredigde met hernieuwbare bronnen. Het gebeurde maar één keer, maar het liet ons zien dat we bijna volledig afhankelijk zijn van hernieuwbare energie. Zonnepanelen werken als er zon is en windturbines als er wind is. Het grootste probleem is niet het opwekken van elektrische stroom, het is de opslag van elektrische stroom. Er wordt momenteel zoveel onderzoek gedaan naar nieuwe soorten batterijen die elektrische stroom zeer veilig, economisch en met een zeer hoog rendement kunnen opslaan en weer kunnen vrijgeven. Dus ik denk dat er veel onderzoek moet worden gedaan naar de manier waarop je stroom opwekt, maar ik denk dat er meer onderzoek nodig is om je te concentreren op hoe je stroom opslaat en hoe je stroom overdraagt, omdat het overbrengen van stroom over het elektriciteitsnet niet bepaald de meest efficiënte ding om te doen.

Daarom hou ik van het idee dat elk huishouden, elke straat in het VK zijn eigen microgrid wordt, dus één set batterijopslag voor een groep van 30 huizen, laten we zeggen, wat modulaire opslag met PV-planken op het dak van elk huis met 2 of 3 windturbines om aan te vullen en dan met één opslagapparaat waar iedereen van kan profiteren als ze zijn belast.Je moet accepteren dat er altijd behoefte zal zijn aan een aantal basisbelastingsbronnen voor noodsituaties, nucleair of wat dan ook.


In december 2020 werd meer dan 40% van de elektriciteit in het VK opgewekt door windenergie. In oktober 2021 komen we met 47% in de buurt van de 50.

"Voor huizen hebben we meer tijd en inspanningen nodig om microgrid-oplossingen te ontwikkelen waarbij een straat, een huis, een ziekenhuis en een luchthaven zijn eigen netwerk worden en zijn eigen opwekkingsvermogen hebben en als je dat microgrid eenmaal hebt gekoppeld aan de rest van het netwerk, kun je doe dat alleen als je voldoende veilige, betrouwbare en efficiënte stroom kunt opslaan. Batterijtechnologie is zeer geavanceerd dankzij elektrische voertuigen, maar het is nog steeds erg duur. Ik denk dat dat een van de grootste dingen is die micro Micro Power Generation vertragen. "We danken professor Andrew D. Ball voor de discussie en zullen samenwerken om de overstap naar hernieuwbare energie sneller te maken, technologieën te ontwikkelen en het idee van onze groene toekomst naar mensen over de hele wereld te brengen.

bottom of page