top of page

Herfstequinox: de eerste dag van de herfst

Ligt het aan mij of voelt iedereen zich cool? De herfst is al aangebroken. Hoewel 1 september de eerste dag van de herfst lijkt te zijn, is officieel of je kunt in aardrijkskundeterminologie zeggen 23 september de eerste dag. En het heeft een coole naam voor die dag, equinox. Laten we hier meer over vinden.


Vandaag is het de Equinox van 23 september, met andere woorden officieel de eerste dag van de herfst. Tijdens de equinox komt de zon direct in het oosten op en gaat direct in het westen onder. De zon passeert de evenaar van de aarde en dat wordt een zonne-equinox genoemd. Op die dag lijkt de zon precies in het oosten en in het westen op te komen. De gelijkheid van dag en nacht komt twee keer per jaar voor, op 21 maart en 23 september vinden equinoxen plaats. Als de zonnestralen de evenaar loodrecht raken, waar de cirkel van verlichting passeert.


Het woord equinox is afgeleid van het Latijnse woord aequus wat gelijk betekent en het woord noctis, nox wat nacht betekent. Dus op de equinox zijn dag, dag en nacht bijna gelijk.

23 september wordt beschouwd als het begin van de lente op het zuidelijk halfrond en de herfst op het noordelijk halfrond. U kunt zowel overdag als 's nachts genieten. Het is dezelfde tijd voor dag en nacht, dus besteed deze unieke dag verstandig.


Op het noordelijk en zuidelijk halfrond vallen de zonnestralen 's middags onder een hoek van 90 ° ten opzichte van de evenaar. De schaduwlengte is nul op de evenaar. Vanaf deze datum beginnen de zonnestralen loodrecht op het zuidelijk halfrond te vallen. Vanaf deze datum beginnen de nachten langer te worden dan de dagen op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond gebeurt het tegenovergestelde. Deze datum is het begin van de herfst op het noordelijk halfrond en het begin van de lente op het zuidelijk halfrond. De verlichtingscirkel raakt de pool. De zon is op deze datum aan beide polen zichtbaar. Dag en nacht zijn gelijk op aarde. Deze datum is het begin van 6 maanden nacht op de Noordpool en het begin van 6 maanden dag op de Zuidpool.


Er is een verschil tussen zonnewende en equinox, ze zijn eigenlijk precies het tegenovergestelde. Equinoxen zijn op de data 21 maart en 23 september, terwijl zonnewendes op 21 juni vallen - de langste dag van het jaar als het begin van de zomer en 21 december - de kortste dag van het jaar als het einde van de winter.


We hebben zomerzonnewende genoemd in een van onze eerdere blogs, waar je meer over kunt leren. https://www.tesup.nl/post/de-meest-productieve-zomerzonnewende-met-tesup


Weet je ook dat deze dag in Japan wordt gevierd als een feestdag? Op deze dag zijn scholen en openbare kantoren gesloten en gesloten voor werknemers. In hun cultuur wordt de herfst-equinox gevierd met de traditie van Higan. Ze herinneren zich overleden familieleden en het verstrijken van de seizoenen.


Na vandaag op het zuidelijk halfrond beginnen de dagen langer te worden dan de nachten en op het noordelijk halfrond is het tegenovergestelde het geval. Deze datum is het begin van de lente op het zuidelijk halfrond en het begin van de herfst op het noordelijk halfrond. Koop een van de Tesup-producten en bereid je voor op de komende koele herfstdagen voor degenen die op het noordelijk halfrond wonen en lentedagen voor degenen op het zuidelijk halfrond!