Energiecrisis en de toekomst van energie
Energieverbruik is een basisgegeven van het moderne leven. Mensen over de hele wereld gebruiken energie voor zowat elke taak die ze op een dag uitvoeren. Of het nu gaat om het verwarmen van huizen tijdens koude perioden of het aanhouden van de lichten, een constante toevoer van betrouwbare elektriciteit is voor de meesten essentieel. Het wordt dus een groot probleem wanneer die energie steeds duurder en ontoegankelijker wordt voor veel mensen, vooral voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Dit is de afgelopen maanden in heel Europa waargenomen, wat heeft geleid tot een drastische stijging van de kosten van levensonderhoud op het hele continent. Deze ongekende stijging van de kosten was voor de meesten moeilijk, met stijgende huishoudelijke rekeningen, waardoor het beschikbare inkomen van veel gezinnen met een gemiddeld inkomen daalde. Voor sommigen kan deze stijging van de energieprijs echter fataal zijn. Voor de armsten in de samenleving kan deze prijsstijging betekenen dat ze moeten kiezen tussen het verwarmen van hun huis en het voeden van hun gezin. Dus wat heeft deze ongelukkige situatie veroorzaakt en wat zijn de mogelijke implicaties voor de toekomst van energie?
Gas afgesneden risico's
Nou, het korte antwoord is ... Nou, veel redenen, verschillende geopolitieke gebeurtenissen veroorzaken op veel manieren problemen. De belangrijkste en meest recente factor is waarschijnlijk de Russische invasie van Oekraïne. Deze onrechtvaardige invasie werd op passende wijze beantwoord door het opleggen van sterke handelssancties tegen Rusland vanuit vele landen over de hele wereld. Rusland is een belangrijke wereldwijde leverancier van olie, haalt de enorme hoeveelheden uit Siberische olievelden en exporteert deze naar de rest van de wereld. Sancties tegen Rusland hebben ertoe geleid dat de hoeveelheid olie die uit Rusland wordt geëxporteerd aanzienlijk is gedaald.
Een groot deel van de Russische olie-export ging via verschillende grote pijpleidingen, zoals Nord Stream 1 naar Europese landen, en vormt een groot deel van de Europese olie-import. Nu de recente spanningen escaleren, heeft Rusland veel van zijn grootste leidingen gesloten voor onderhoud, waarbij sommigen vermoeden dat de leidingen voor onbepaalde tijd gesloten zullen blijven, waardoor Europa wordt afgesloten van een belangrijke energiebron. Dit heeft Europa doen worstelen om zijn energiereserves te versterken, waarbij de EU nieuwe wetten heeft aangenomen die vereisen dat aardgasopslag (een andere brandstof voor elektriciteitsopwekking) vóór de winter op 80% van de capaciteit moet zijn.
De resulterende verminderde elektriciteitsvoorziening van Europese elektriciteitscentrales heeft geleid tot een tekort aan aanbod in vergelijking met de vraag, waardoor de energieprijzen zijn gestegen. Dit heeft ertoe geleid dat de EU drastische maatregelen heeft genomen om elektrische capaciteit te vervangen, zoals het tijdelijk heropenen en opnieuw in gebruik nemen van niet meer gebruikte kolengestookte elektriciteitscentrales. Dit is natuurlijk geen goede stap voor het milieu gezien het aantal vervuilende stoffen dat door kolencentrales wordt geproduceerd, maar werd door de Europese leiders als een noodzakelijk kwaad beschouwd.
Velen zijn bezorgd dat de energieprijzen veel, veel erger kunnen worden als we de winter ingaan, als ze niet worden gecontroleerd. Historisch gezien neemt het energieverbruik in de winter aanzienlijk toe, omdat mensen de verwarming van hun huis verhogen om te reageren op lagere temperaturen. Nu de recente wintertemperaturen en het weer onvoorspelbaarder en strenger zijn, zijn velen bezorgd dat mensen hun huizen niet voldoende kunnen verwarmen en mogelijk een bedreiging voor de gezondheid kunnen vormen.

De wind stoppen of de zon blokkeren?
Dus hoe ziet de toekomst van energie eruit? Welk effect zal deze recente crisis hebben op de wereld en de manier waarop deze elektriciteit opwekt? Nou, dat is moeilijk te zeggen, vooral op wereldwijde schaal. Dit kan op de lange termijn gunstig zijn voor de wereld. De wereld realiseert zich nu de gevaren van het vertrouwen op Russisch gas om haar energie te leveren en de politieke gevaren die dit met zich mee kan brengen. Rusland kan op elk moment stoppen met het leveren van olie vanwege een politiek argument, waardoor de energieprijzen van het continent weer stijgen.
Veel landen willen zich niet aan dit risico blootstellen en proberen nu de zelfvoorziening van hun elektriciteitsnetten te verbeteren. Een goede manier om dit in de toekomst voor veel van deze landen te bereiken, is door meer te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Niemand kan immers de wind tegenhouden of de zon blokkeren, waardoor een volledig zelfvoorzienend systeem ontstaat. Dus de Russische invasie van Oekraïne kan de acceptatie van hernieuwbare energie wereldwijd versnellen. De wereld is echt allemaal verbonden!
Dus welke les kun je hier persoonlijk uit trekken? Op de geopolitieke effecten op de energievoorziening kun je zelf toch geen betekenisvol effect hebben? Nou ja dat zou kloppen voor helaas. Maar! U kunt op dit moment een pagina uit veel van de landen van de wereld halen en meer zelfvoorzienend worden. En wat briljant is, is dat je het op precies dezelfde manier kunt doen als veel van de landen! Door simpelweg te investeren in duurzame energie!
Uw investering op lange termijn
Door een duurzaam energiesysteem te installeren op uw huis, bedrijf of eigendom, wekt u uw eigen elektriciteit op, volledig onafhankelijk van invloeden van buitenaf (behalve het weer natuurlijk), zodat u elektriciteit kunt blijven opwekken zonder u zorgen te maken over de wereldwijde energiemarkt. Het kan zelfs voordelig voor u zijn, alle overtollige energie die u opwekt, kan tegen hoge prijzen aan het net worden verkocht! Het levert je een mooie bonus op. Het is natuurlijk een vrij grote initiële investering, maar op de lange termijn bespaart het u geld!
Als u geïnteresseerd bent in een duurzaam energiesysteem voor uw huis, heeft TESUP een aantal geweldige opties. Kijk eens op de TESUP winkelpagina als je daar zin in hebt!