top of page

Een levensbedreigende orkaan in Florida: orkaan Ian

Het is nog niet zo lang geleden sinds de laatste orkaan Zuid-Korea trof, en nu wordt Florida geconfronteerd met een hevige catastrofale tropische storm genaamd Ian met snelheden van meer dan 225 km/u. Het is een van de krachtigste stormen die ooit het Amerikaanse vasteland heeft getroffen.

Categorie 4 orkaan


Woensdagochtend is orkaan Ian opgedoken voor de kust van Florida. Deze orkaan wordt beschouwd als categorie 4 over de schaal. In een van de vorige blogs hebben we ook orkaanschubben genoemd. De Saffir–Simpson orkaanwindschaal (SSHWS) classificeert orkanen - die op het westelijk halfrond tropische cyclonen zijn die de intensiteit van tropische depressies en tropische stormen overschrijden - in vijf categorieën die worden onderscheiden door de intensiteit van hun aanhoudende wind. De hoogste classificatie in de schaal, categorie 5, bestaat uit stormen met aanhoudende winden van ten minste 157 mph. Je kunt je voorstellen hoe hevig orkaan Ian is met categorie 4. Verwacht wordt dat tropische stormwinden zich over het noordoosten van Florida zullen verspreiden, maar naar verwachting zal deze spoedig na vandaag afzwakken.


De storm kan worden gevolgd op https://weather.com/hurricane/ian-2022Hashtags op sociale media


Er zijn veel hashtags over orkaan Ian op sociale media. Mensen delen hun situaties, observaties en gedachten op Twitter. Velen zenden uit via hun smartphone. Zelfs als we niet worden blootgesteld aan de orkaan, kunnen we hun gevoelens begrijpen.

Stormvloed


Stormvloedkering is de grootste bedreiging voor leven en eigendom van de orkaan langs de kust. Extreme regenval veroorzaakte overstromingen in de centrale delen van Florida. Auto's en zelfs brandweerwagens staan onder water. In sommige delen van de stad zitten mensen zonder huis en eten. Ze vechten tegen de wind. Vliegtuigen worden vernietigd door de tornado. Verkeerslichten zijn gevallen. Bomen zijn omgevallen door de harde wind en hevige regens. De ambtenaren in Florida hebben evacuatiebevelen uitgevaardigd voor kwetsbare gebieden. Veel mensen zijn dakloos en hebben in die gebieden onderdak nodig. Er is een avondklok ingesteld voor de bewoners om hen te redden van de storm.


Stroomstoringen


Volgens de Power.Outage.us meer dan twee miljoen mensen zaten woensdag zonder stroom in Florida. Stroomuitval kan dagen en zelfs weken duren. Na elke calamiteit is er helaas een stroomstoring. En in de 21e eeuw hangt alles af van macht. Zonder stroom is er bijna niets te doen, verwarming, communicatie, licht, zelfs water.


We moeten voorbereid zijn op dit soort natuurrampen. We zien vergelijkbare scenario's over de hele wereld, ongeacht het land. Eerder in de maand was het Zuid-Korea, nu is het Florida en wie weet wie de volgende is...