top of page

Een inspiratieverhaal: zonne-microgrid werd de levenslijn van een stad in Blackout-Prone Puerto Rico

Op een dag besloot een bakkerij-eigenaar in Puerto Rico haar eigen elektriciteit op te wekken en zo begint het verhaal...


Puerto Rico is een Amerikaans grondgebied met 3,2 miljoen inwoners en heeft een van de duurste en minst betrouwbare elektriciteit van overal in het land. In Castañer, waar ze woont, valt drie of vier keer per week de stroom uit. In 2017 liet orkaan Maria delen van het eiland bijna een jaar lang in het donker achter. Castañer zat acht maanden zonder stroom.

Alsof het geld dat ze voor haar elektriciteitsrekening betaalde niet genoeg was, is het ook vanwege de constante stroomuitval en spanningsschommelingen dat ze het gevoel had dat ze iets groots moest doen om dit probleem op te lossen. Dat is het moment waarop ze besloot om deel te nemen aan microgrid-projecten in de gemeenschap waar ze elektriciteit kon produceren en verkopen aan anderen. Ze monteerde 51 zonnepanelen op haar dak en voedde een reeks industriële batterijen en omvormers in een schoonheidssalon aan de overkant van de straat. Van daaruit stroomde de elektriciteit naar het Amerikaanse postkantoor, een ijssalon, een privéwoning en een oplader voor elektrische voertuigen.

Met dit project betaalt ze een vergoeding voor de flat van $ 771, terwijl ze vroeger meer dan $ 1.000 per maand betaalde voor elektriciteit. Microgrids voegen niet alleen een laag redundantie toe aan het systeem, maar zijn ook een effectieve manier om meer hernieuwbare energie aan te trekken.

Stel je voor dat zoveel mensen duurzame energie kunnen opwekken in steden als Castañer, dat er geen spanningsschommelingen of stroomuitval zijn. Zodat jij ook een inspiratieverhaal kunt zijn, waarom niet?