top of page

Een elektrisch voertuig opladen op eigen kracht!

Duurzame technologie is in opkomst! Veel landen over de hele wereld zijn begonnen met het aanmoedigen van de toepassing van technologieën die het milieu verbeteren. Een van die technologische ontwikkelingen is de uitrol van elektrische auto's, bussen en andere vormen van vervoer. Het vergroten van de hoeveelheid duurzaam transport in de wereld is een geweldige manier om de uitstoot en het effect van het vervoer van mensen en vracht over de hele wereld op het milieu als geheel te verminderen. Veel mensen zijn deze trend van de ontwikkeling van elektrische voertuigen gaan volgen door hun eigen elektrische auto te kopen om aan hun dagelijkse transportbehoeften te voldoen, in plaats van vervuilende auto's met verbrandingsmotor. Dit is natuurlijk een geweldige manier om de impact van een individu op het milieu te verminderen, door de CO2-uitstoot van de auto zelf te verminderen. Als de stroom die wordt gebruikt om de auto op te laden afkomstig is van aardgas- of kolencentrales, worden de emissies echter gewoon ergens anders doorgegeven, waardoor de potentiële impact van elektrische voertuigtechnologie wordt verminderd.

De oplossing voor dit probleem is om de elektriciteit op te wekken die wordt gebruikt om de auto aan te drijven zonder uitstoot te veroorzaken. Hernieuwbaar is een geweldige manier om dit te bereiken, door gebruik te maken van de natuurlijke, emissievrije krachtbron die wind, zon en getijden zijn. Dit is geweldig in concept, maar moeilijk in de praktijk. De elektrische energie waar de meeste mensen toegang toe hebben, is afkomstig van het elektriciteitsnet van een bepaald land. Momenteel wordt een groot deel van de opgewekte stroom voor elektriciteitsnetten opgewekt uit niet-hernieuwbare bronnen zoals aardgas en steenkool.


Deze energiebronnen stoten vervuiling uit in het milieu, met name kooldioxide en andere verwarmende stoffen, waardoor het proces van opwarming van de aarde wordt versneld. Helaas kan op dit moment de energie die uit de netten van de meeste landen wordt gehaald en in een elektrisch voertuig wordt gebruikt, niet worden beschouwd als nul vervuilende stoffen, aangezien verontreinigende stoffen indirect worden uitgestoten om de auto van stroom te voorzien. Energiebedrijven en overheden willen de netten snel koolstofarm maken om het aandeel elektriciteit dat wordt opgewekt door vervuilende bronnen te verminderen. Dit zou inhouden dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool wordt verminderd en vervangen door hernieuwbare bronnen zoals wind en zon.
(https://yourenergy.extension.colostate.edu/fuels-electric-grid/)


Dus hoe zorg je ervoor dat de elektriciteit die wordt gebruikt om je auto van stroom te voorzien, volledig vrij is van vervuiling en hernieuwbaar is? Welnu, er zijn twee hoofdmethoden. De eerste is om je aan te melden bij een energieleverancier die honderd procent van hun energie levert via volledig hernieuwbare en groene bronnen. Dit kan door op de website van een bepaalde aanbieder te kijken en hun beleid op het gebied van duurzame energie te onderzoeken. Het kan ook door op vergelijkingswebsites en artikelen te kijken welke aanbieders duurzame energie gebruiken.


Deze eerste methode kan in de praktijk soms wat lastig zijn. Sommige gebieden zijn opgesloten in het gebruik van een bepaalde energieleverancier of zijn opgesloten in een klein aantal providers als gevolg van de beschikbaarheid van infrastructuur in de buurt, bijvoorbeeld een elektriciteitsmeter van een bepaald bedrijf die in uw huis is geïnstalleerd, moet mogelijk worden vervangen om van provider te veranderen. Ook kan het lastig en onhandig zijn om daadwerkelijk over te stappen bij veel aanbieders waardoor het moeilijk is om hun elektriciteitsleverende diensten te verlaten. Er kunnen ook andere factoren zijn bij welke elektriciteitsleverancier u zou willen gaan, zoals de betrouwbaarheid van hun elektriciteitsvoorziening.(https://www.electronicsb2b.com/important-sectors/consumer-electronics-and-gadgets/the-benefits-and-challenges-of-using-smart-energy-meters/)


De meer beheersbare manier om te bepalen hoe uw stroom wordt opgewekt, en de tweede methode op onze lijst, is om eenvoudig uw stroom zelf op te wekken! Het beheersen van elke stap van uw energieopwekking is de beste manier om ervoor te zorgen dat er geen vervuiling ontstaat om uw energie op te wekken. Dit kan op een paar manieren worden bereikt, waarvan windturbines en zonnepanelen de meest populaire zijn. Deze technologieën kunnen u helpen om thuis stroom op te wekken met minimale inspanning van uw kant, u hoeft het alleen maar in te stellen, dan is het klaar om passief stroom voor uw huis op te wekken.


Maar aangezien we het hebben over elektrische voertuigen en energieopwekking thuis, kunt u zich afvragen, hoe effectief is een op het dak gemonteerde stroomgenerator? Hoe lang zou het duren om mijn elektrische auto volledig op te laden? Nou, laten we eens kijken! We nemen de nieuw goedgekeurde voor gebruik in het VK, Citroen Ami. Een heerlijk klein elektrisch voertuig, perfect voor stadsritten. En we zullen zien hoe lang het kan duren om de batterij van deze auto volledig op te laden. Om te beginnen is de batterijcapaciteit van dit voertuig 5,5 kWh, wat overeenkomt met een bereik van 48 mijl van de batterij.De kracht van de wind benutten


Vervolgens moeten we een windturbine kiezen om deze batterij mee op te laden. Laten we gaan met de TESUP Atlas 4.0. Deze windturbine kan op nominaal vermogen 4 kW opwekken! Deze turbine draait met zijn nominale snelheid als resultaat van 15 m/s wind voor de duur en zou genoeg stroom genereren om de batterij van de Citroën Ami in slechts 1 uur en 23 minuten op te laden! Helaas is dit potentieel niet realistisch, aangezien het onwaarschijnlijk is dat de turbine constant met zijn nominale snelheid zal draaien. De methode om de daadwerkelijke waarschijnlijke stroomopwekking te bepalen, is door een capaciteitsfactor te gebruiken.


Een capaciteitsfactor geeft aan hoe groot de kans is dat een windturbine op een bepaald moment draait door de wind. Deze waarde is ongeveer 30% van de tijd in een land met relatief veel wind, zoals het VK, voor uw gebied, kijk naar uw nationale meteorologische gegevens om de gemiddelde windsnelheden te zien. Daarom is de geschatte effectieve stroomopwekking van een Atlas 4.0 in het VK ongeveer 1,2 kW. Alles bij elkaar betekent dit dat het vermogen om de batterij van een Citroen Ami op te laden in ongeveer 4 uur en 35 minuten kan worden opgewekt! Helemaal niet slecht! Deze tijd kan zelfs worden teruggebracht door meer windturbines te plaatsen!


Dus als u een elektrisch voertuig heeft, is het misschien de moeite waard om naar een windturbine voor uw huis te kijken om uw elektrische voertuig op te laden en uw transport CO2-vriendelijker te maken!