top of page

De James Webb-telescoop en infraroodtechnologie in hernieuwbare energie.

De James Webb Space Telescope (JWST) werd onlangs gelanceerd in het resultaat van vele jaren van ontwikkeling en herontwerpen vanaf 1996. Deze telescoop is de opvolger van de zeer invloedrijke Hubble Space Telescope die in dienst is sinds de lancering in 1990.


De nieuwe JWST heeft veel meer mogelijkheden dan de Hubble-telescoop en vertrouwt grotendeels op geavanceerde infrarooddetectietechnologie om gegevens te verzamelen over de uithoeken van het universum!


Hoewel de ruimtetelescoop weinig invloed heeft op de technologie voor hernieuwbare energie hier op aarde, kunnen vergelijkbare sensoren die worden gebruikt op satellieten in een baan om de aarde een grote hulp zijn bij het voorspellen van weerpatronen en windsnelheden, wat een grote hulp is voor sectoren voor de opwekking van hernieuwbare energie.


Gewoonlijk hebben meteorologen (professionals die het weer voorspellen) overdag toegang tot zichtbare beelden van de aarde, compleet met bewolking, die kunnen worden gebruikt om weerpatronen te voorspellen.


Gedurende de nacht zijn de aarde en haar weerpatronen echter niet meer zichtbaar, waardoor meteorologen (letterlijk!) in het duister tasten. Dit is waar de infrarood (IR) satellieten van pas komen! Ze zijn geweldig in het detecteren van dingen in het donker, omdat ze gebaseerd zijn op thermische emissies van objecten.


Dit betekent ook dat de IR-beelden onderscheid kunnen maken tussen warme en koude regio's en wolken, een zeer nuttige eigenschap voor het voorspellen van het weer!


Nauwkeurigere weersvoorspellingen zijn geweldig voor het voorspellen van de prestaties van windturbines en dus van het vermogen dat ze naar verwachting zullen opwekken. Erg handig om landen te helpen hun stroomvoorziening goed in balans te brengen!