top of page

Basisprincipes van windenergie: kende u de voorwaarden?

Als je geïnteresseerd bent in duurzame energie, dan heb je vast wel eens van windenergie gehoord. Maar wat is windenergie precies? En wat zijn al die onbekende of vertrouwde termen waar je steeds over hoort? Maak je geen zorgen, we hebben je gedekt. Hier is een aantal van de meest voorkomende terminologie voor windenergie uitgelegd:

Windturbine

Een windturbine is een apparaat dat windenergie omzet in elektrische energie. Het bestaat uit een rotor, een gondel (de behuizing die de generator, versnellingsbak en andere componenten bevat) en een toren (de structuur die de rotor en gondel ondersteunt).


Rotor

De rotor is een onderdeel van de windturbine die de energie in de wind omzet in rotatie-energie. Het bestaat uit twee of drie bladen die de vorm hebben van draagvlakken. Als het waait, draaien de wieken rond een centrale hub, die is verbonden met de generator.


Generator

De generator maakt deel uit van de windturbine die de rotatie-energie van de rotor omzet in elektrische energie. Het werkt door elektromagnetische inductie te gebruiken om een elektrische stroom te produceren.


Toonhoogte controle

Pitch control is een systeem dat de hoek van de bladen aanpast om de snelheid van de rotor te regelen. Wanneer de windsnelheid toeneemt, worden de bladen gedraaid zodat ze minder lift genereren, wat de rotor vertraagt. Wanneer de windsnelheid afneemt, worden de wieken gedraaid zodat ze meer lift genereren, wat de rotor versnelt.


Yaw controle

Yaw control is een systeem dat de oriëntatie van de rotor aanpast zodat deze naar de wind is gericht. Het gebruikt een sensor en een motor om de gondel en de rotor in de juiste positie te draaien.


Inschakelsnelheid

De inschakelsnelheid is de windsnelheid waarbij de windturbine elektriciteit begint op te wekken. Deze snelheid ligt typisch rond de 3-4 m/s (7-9 mph).


Uitschakelsnelheid

De uitschakelsnelheid is de windsnelheid waarbij de windturbine stopt met het opwekken van elektriciteit om zichzelf te beschermen tegen schade. Deze snelheid ligt typisch rond de 25 m/s (56 mph).


Capaciteitsfactor

De capaciteitsfactor is de verhouding tussen de daadwerkelijke energie die een windturbine gedurende een bepaalde periode produceert en de maximale energie die deze zou kunnen produceren als deze gedurende diezelfde periode op vol vermogen had gedraaid. Het is een maat voor hoe efficiënt de windturbine wordt gebruikt.


Windmolenpark

Een windpark is een groep windturbines die in hetzelfde gebied staan en op hetzelfde elektriciteitsnet zijn aangesloten. Windparken worden meestal gebouwd in gebieden met hoge windsnelheden, zoals kustgebieden of bergpassen.


Windpark op zee

Een offshore windpark is een windpark dat zich in de oceaan bevindt. Windparken op zee kunnen profiteren van de sterkere en consistentere winden die boven de oceaan worden aangetroffen.Nu heb je de basisinformatie en we hopen dat dit overzicht van windenergieterminologie nuttig is geweest. De volgende keer dat je iemand hoort praten over windturbines, weet je precies waar ze het over hebben! Volg TESUP om op de hoogte te blijven!


bottom of page