top of page

MaréMotrice is nu een TESUP-klant!


Het EcoKnut-project Momenteel vertrouwt Knut, zoals bijna alle expeditiezeilboten, op een hulp-dieselmotor. En zoals voor alle expeditiezeilboten, rijst de vraag vaak of het het zeil is dat hulp is in plaats van de motor. Onderwerpen als het broeikaseffect aansnijden en elk jaar een ton diesel verbranden? Dat zijn wij. Zeilschepen zijn geen zeldzaam gezicht in het Noordpoolgebied, maar zeilen zijn zelden ontrold in deze hoge breedtegraden. Knut is een echte zeilboot, ontworpen voor racen. Ze houdt niet veel van haar verouderende, stinkende, lawaaierige, olieachtige motor. Maar als we alleen maar een sleutel hoeven om te draaien, is het gemakkelijk om de luie optie te nemen. Ons doel bij MaréMotrice is om Knut vóór januari 2019 uit te rusten met een elektrische motor. Dit is geen hybride systeem (waarvoor een dieselgenerator nodig is om de batterijen op te laden), maar een concept waarbij zowel motor als zeilen betrokken zijn - de boot produceert haar eigen energie . Geen uitstoot. We noemen dit de energetische overgang ... maar deze overgang wordt niet alleen bereikt door technologie. Het gaat allereerst om het verminderen van behoeften en het beëindigen van een trend die begon met de industriële revolutie. We zullen varen als de navigators van 1800 en onze reisplannen dienovereenkomstig aanpassen. In haar huidige staat, terwijl de motoraangedreven Knut meer dan 500 mijl kan zeilen voordat hij moet worden bijgevuld. Met haar nieuwe elektromotor wordt haar autonomie teruggebracht tot 50 mijl, maar haar batterijen worden opgeladen tijdens het navigeren, dankzij de zon, de wind en vooral de energie die wordt geproduceerd door de boot onder zeil. De Knut zal dienen als een testbed voor polaire navigatie zonder fossiele brandstoffen. Een eerste. Een filosofie ook, en geen nieuwe: de drie oprichters van MaréMotrice reisden over vele oceanen en vele jaren op een kleine zeilboot, met een paar roeispanen als de enige hulpmotor. Dit project zal worden uitgevoerd in samenwerking met Marc Wüst, constructeur van boten op zonne-energie.