Nasa Spacecraft crashes into an asteroid tonight

NASA-ruimtevaartuig stort vanavond neer op een asteroïde

NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART) zal in botsing komen met Dimorphos, een kleine asteroïde satelliet die in 2003 werd ontdekt. ​​Het is de kleine planeetmaan van een synchroon binair systeem met 65803 Didymos als de primaire asteroïde. DART , een zelfrijdend suïcidaal ruimtevaartuig, is de allereerste missie die zich richt op het onderzoeken en demonstreren van één methode voor het afbuigen van asteroïden door de beweging van een asteroïde in de ruimte te veranderen door middel van kinetische impact. Deze missie van DART is een test van het vermogen van NASA om een ​​kinetische impact op een asteroïde te bereiken en de reactie van de asteroïde te observeren. Het is een wereldwijde planetaire verdediging.

NASA heeft op 24 november 2021 een ruimtevaartuig gelanceerd om de technologie te testen die hun banen zal veranderen door asteroïden te raken die het risico lopen de aarde te raken, ook al vormen ze voorlopig geen risico, maar bevinden ze zich dicht bij de aarde. Als onderdeel van de DART-missie werd het ruimtevaartuig dat op de SpaceX Falcon 9-raket was geplaatst, afgevuurd vanaf de Space Force Base.

Er werd gesteld dat het niet de bedoeling is dat de asteroïde volledig uiteenvalt door de inslag, die naar verwachting op 11 miljoen kilometer afstand van de aarde zal plaatsvinden. Er zal worden geprobeerd de baan van de asteroïde te veranderen met de botssnelheid.

Waarom deze missie belangrijk is, is omdat het heel moeilijk is om een ​​heel klein object in de ruimte te raken, en nu staat het op het punt te worden bereikt. En als het lukt, ik bedoel dat DART en Dimorphos verbinding maken zoals gepland, zal de baan van de kleine asteroïde dichter bij de grotere Didymos komen. Dimorphos is solide en DART kerft slechts een kleine krater uit, waarna twee objecten tegen elkaar botsen en aan elkaar plakken. Omdat DART in de tegenovergestelde richting van Dimorphos beweegt, zal het een deel van het impulsmoment van de asteroïde verminderen, waardoor deze Didymos nadert en versnelt. Dat is een van de twee opties. En de andere optie is dat de baan van Dimorphos nog dichter bij Didymos zal afdalen als Dimorphos meer op een stapel puin lijkt die door de zwaartekracht bij elkaar wordt gehouden, dan zal de inslag een diepe krater creëren en een regen van puin de ruimte in laten vliegen.

een afbeelding van een asteroïde

Denk jij dat DART zal slagen in deze missie en zal deze de asteroïde raken of niet?

Hoe dan ook, we zullen getuige zijn van een historische tijd! Het universum en de wetenschap zitten vol geweldige momenten!

Laten we de botsing vandaag om 19:14 uur Eastern Time bekijken in de live-uitzending van NASA. https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg

Ook zullen Hubble Space Telescope, de James Webb Space Telescope en LICIACube beelden van de botsing vastleggen.