Vandaag hebben we een zeer belangrijke gast in onze bloghoek: Julia Hailes. Ze is een beroemde Britse auteur en milieuactivist en heeft negen boeken geschreven of mede-geschreven, waaronder de beroemde 'Green Consumer Guide', waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ze houdt toespraken op veel verschillende evenementen en campagnes om het bewustzijn over milieukwesties te vergroten. We hadden een heel leuk interview met haar over hoe ze haar carrière begon, haar acties en projecten op het gebied van schone energie, hoe ze TESUP tegenkwam en hoe we met haar kunnen samenwerken. Laten we beginnen!
Hallo Julia, we zijn erg blij met dit interview met je. Bedankt dat je bij ons bent gekomen. Laten we beginnen met onze eerste vraag: we zijn benieuwd hoe u uw milieucarrière bent begonnen. Wat bracht je ertoe deze richting op te gaan en hoe begon je reis?
Er was een cruciaal moment waarop ik dacht dat ik echt iets moest doen. Begin jaren tachtig ging ik naar Zuid-Amerika en kwam terecht in het westen van Brazilië, in de Mato Grosso. Het is een prachtig deel van de wereld met bossen en moerassen, waar veel wilde dieren leven.
Maar terwijl ik naar de regenwouden keek die zich in de verte uitstrekten, hoorde ik het geluid van kettingzagen en realiseerde ik me dat de Spaanse familie bij wie ik logeerde het bos aan het kappen was. Dit was voor mij de katalysator om milieuactivist te worden – en in het bijzonder was het de aanleiding voor mijn missie om de regenwouden te redden.
Dat was begin jaren 80, we zijn nu in 2023 en we doen het nog steeds. Zelfs tijdens een recente reis naar Indonesië kon ik mensen de vegetatie zien verbranden en het breekt mijn hart. De vernietiging is enorm en heeft enorme gevolgen voor de klimaatverandering en de biodiversiteit.
Het is inderdaad verschrikkelijk, en het is zo belangrijk om zoveel mogelijk gepassioneerde milieuactivisten zoals jij te hebben om het tij te keren. In de wereld van vandaag zijn er veel bekende termen zoals duurzaam leven en milieuvriendelijk zijn. Kunt u in uw eigen woorden uitleggen wat duurzaam leven betekent en hoe mensen moeten handelen om een duurzame levensstijl te leiden?
Tegenwoordig is duurzaamheid een heel gebruikelijk woord geworden, maar toen ik in 1986 voor het eerst als milieuactivist begon, werd het niet algemeen begrepen. Simpel gezegd gaat het erom dat we kunnen leven zonder meer hulpbronnen te verbruiken dan de planeet voor altijd kan produceren en blijven produceren. Helaas doen wij dat al heel lang niet meer.
We moeten spullen terugleggen. Tegenwoordig gaat het niet zozeer om duurzaamheid, maar ligt de nadruk op regeneratie – hoe we niet alleen kunnen stoppen met het vernietigen van wat we hebben, maar vooral kunnen teruggeven wat we verloren hebben.
Als mensen wordt gevraagd welke milieumaatregelen ze nemen, noemen ze vaak recycling. Maar als we de problemen met betrekking tot onze verkwistende samenleving willen aanpakken, moeten we de hoeveelheid afval die we produceren verminderen, gerecyclede producten gebruiken, producten vervangen door diensten en nog veel meer. Dit wordt vaak omschreven als de ‘circulaire economie’ die de natuur kopieert waar geen afval is.
Ik ben het volledig met je eens dat we ons niet alleen moeten concentreren op duurzaamheid, maar ook op herstel. Kunt u iets vertellen over de acties die u thuis onderneemt?
Ik wil graag een paar dingen noemen waar u misschien niet bekend mee bent, in plaats van enkele voor de hand liggende dingen die veel andere mensen doen.
Maar eerst is het belangrijk om te begrijpen hoe belangrijk het is wat we doen door een boodschap naar de overheid en het bedrijfsleven te sturen over onze prioriteiten – en wat we willen veranderen. Dit was een zeer belangrijk onderdeel van onze oorspronkelijke Groene Consumentengids: het grote publiek bijeenbrengen en hen ertoe aanzetten bedrijven ertoe aan te zetten te veranderen wat ze deden. Wat dat betreft was het ongelooflijk succesvol.
Toen ik in 1987 voor het eerst de supermarkten belde om te vragen naar hun groene beleid, wisten ze niet waar ik het over had. Slechts een jaar later, na de publicatie van The Green Consumer Guide, belde ik ze opnieuw om te vragen wat ze aan het doen waren - en ze hadden allemaal iemand in dienst genomen om het voortouw te nemen op het gebied van duurzaamheid. Wauw. Dat was een duidelijk teken dat ze wisten dat 'groene consumenten' hun klanten waren en dat ze naar hen luisterden.
Oké, dus hier zijn enkele dingen die ik doe. Om te beginnen ben ik een zeer campagne voerende toerist geworden. Ik heb geen volledig ontspannen tijd op vakantie, omdat ik de hotels uitdaag over wat er met hun riool gebeurt en wat ze doen op het gebied van natuurbehoud of waar ze hun afval achterlaten.
Ik gebruik LED-lampen, ik recycleer alles wat ik kan recyclen en probeer zoveel mogelijk gerecyclede producten te gebruiken. Ik geef veel dingen weg op Facebook Marketplace of aan plaatselijke liefdadigheidswinkels. Elke keer als ik iets weggooi, denk ik altijd na over een mogelijke manier waarop iemand anders het kan gebruiken. We hebben een elektrische auto en maken gebruik van elektrische fietsen. En we geven ons huisdiervoer dat is gemaakt met insecten, wat een veel lagere ecologische voetafdruk heeft dan voedsel op basis van vlees.
Er zijn dus een paar dingen die we als gezin doen, maar de laatste waar ik het over wil hebben zijn de investeringen en liefdadigheidsgiften. Mijn jongste zoon heeft het beheer van mijn pensioen overgenomen, met een focus op wat ESG-beleggen (Environmental, Social, Governance) wordt genoemd. Op het gebied van liefdadigheid heb ik mij aangemeld voor het Global Returns Project, een uitstekend initiatief dat mensen aanmoedigt een heel klein percentage van hun totale investeringen te doneren aan 'best-in-class' klimaatorganisaties. Eén die ik vooral graag ondersteun is Client Earth, dat advocaten ondersteunt bij het handhaven van milieuwetten en het helpen van overheden bij het ontwikkelen van effectief milieubeleid.
Ik heb me ook aangemeld voor een organisatie genaamd 'Give as You Live'. Het betekent dat ik voor de meeste aankopen die ik online doe, kan doneren aan een goed doel naar keuze. Het is een van die dingen die, als je het eenmaal hebt ingesteld, geen verdere actie meer vereisen, maar iets toevoegen aan wat je kunt bijdragen. Ik denk dat ik een blog moet schrijven over alle verschillende manieren waarop je kunt investeren of doneren om de planeet te ondersteunen. 🙂

Je bent een geweldige milieupionier, Julia. Er zijn een heleboel dingen die we allemaal van je zouden moeten leren. U vertelde ons over uw duurzaamheids- en milieugerelateerde acties. Hoe zit het met uw duurzame energiesysteem thuis? Wat is de huidige status en hoe zou u dit verder willen uitbreiden?
We hadden negen jaar bouwwerkzaamheden aan ons huis in Dorset, waaronder de volledige renovatie van enkele oude boerderijgebouwen en de oprichting van een complex. Daarbij hebben we drie veel zonnepanelen, een lucht-waterwarmtepomp en twee verschillende soorten thermostatische regelaars geïnstalleerd.
De echte uitdaging met de technologie rond hernieuwbare energiebronnen is dat ze altijd verbeteren en dat het vrij moeilijk is om te weten wanneer je de sprong moet wagen en ze op de markt moet brengen, want volgend jaar zullen er waarschijnlijk nieuwe zijn die je meer stroom geven tegen lagere kosten. Maar we namen het risico en plaatsten 10 kW zonnepanelen en een lucht-water-warmtepomp voor de verwarming van ons nieuwe grote gebouw via de vloerverwarming. De lucht/water-warmtepomp was een gemengd succes, omdat deze niet goed was geïnstalleerd en we nog steeds proberen deze te repareren.
Een belangrijk onderdeel van de uitdaging bij deze dingen is het bouwen van een systeem dat echt geïntegreerd is. Hoewel ik behoorlijk goed geïnformeerd ben over deze dingen, heb ik nog steeds te maken met veel technische uitdagingen. Verschillende bedrijven zullen hun producten aanbevelen, maar het is niet eenvoudig om alle verschillende componenten samen te brengen en ze naadloos te laten werken. Zelfs als je de technologie eenmaal hebt geïnstalleerd, moet je beslissingen nemen over welke energieleverancier, welk tarief je wilt hebben, hoe je energiezuinig kunt zijn en wat je kunt doen om te voorkomen dat je tijdens piekmomenten elektriciteit verbruikt.
In ons vorige gesprek zei u dat u van plan bent uw energiesysteem verder uit te breiden en meer zonnepanelen en windturbines toe te voegen. Kunt u ons iets meer vertellen over uw uitbreidingsplan?
We zijn van plan om meer zonnepanelen en een TESUP-windturbine te plaatsen. Ik heb het altijd een leuk idee gevonden om een kleine windturbine op het dak te laten draaien. Maar de eerdere opties die ik overwoog, waren niet haalbaar en zouden niet genoeg stroom hebben gegenereerd. Ik heb echter het gevoel dat TESUP-windturbines anders zijn, dus ik wil er graag een proberen en zien hoe het werkt.
Tegelijkertijd zijn we ook van plan om meer zonnepanelen op ons dak te plaatsen en ook iets dat een ‘omleider’ wordt genoemd, zodat we een deel van de hernieuwbare energie kunnen gebruiken om ons water via elektriciteit op te warmen, wat betekent dat we dan met minder olie (we hebben een olieketel).
Toen we de zonnepanelen installeerden, hebben we wel gekeken naar het plaatsen van een batterij voor opslag, maar die was erg duur en er werd relatief weinig stroom opgeslagen. Ze zijn nog steeds duur, maar ik denk dat ze veel efficiënter zijn, dus dat zit ook in onze plannen.
Op het gebied van windturbines werd ik voor het eerst benaderd door TESUP over hun windturbines, dus ik zocht ze op en was erg onder de indruk van de eenvoud van hun ontwerpen. Momenteel wachten we op een vergunning van de gemeente om extra hernieuwbare energiebronnen toe te voegen. We hopen die echter snel te krijgen en zullen doorgaan met de installatie van zowel de TESUP-windturbine als extra zonnepanelen.
Uw zaak zal een goed voorbeeld zijn voor iedereen die een duurzaam energiesysteem op huisschaal wil bouwen. Zodra u uw TESUP-windturbine heeft geïnstalleerd en het volgende deel van uw systeem werkt, kom ik graag bij u langs om uw hybride systeem geïnstalleerd te zien, zodat we een tweede interview met u kunnen doen.
Dat zou ik heel leuk vinden. Ik wil ook graag een dashboard opzetten. Ik zou graag naar een website willen gaan en alle gegevens willen zien over ons elektriciteits- en olieverbruik, en ook hoeveel we opwekken uit wind- en zonne-energie. Door alle informatie op één plek samen te voegen, krijg ik een duidelijk beeld van mijn ecologische voetafdruk en kan ik bedenken hoe ik deze verder kan verkleinen.
Dit zal mij ook helpen het bewustzijn over schone energie te vergroten en advies te geven over de beste aanpak. Het is ook belangrijk om dit aan andere mensen te communiceren vanwege hun bewustzijn en betrokkenheid bij de beweging voor schone energie.
Laten we een beetje van richting veranderen, terwijl we nog steeds bezig zijn met het onderwerp hernieuwbare energie. Het Verenigd Koninkrijk en enkele Europese landen zijn behoorlijk gevorderd op het gebied van toepassingen van hernieuwbare energiesystemen en stellen agressieve doelstellingen om alle elektriciteit zo vroeg mogelijk uit schone energiebronnen op te wekken. Wat zijn vanuit uw standpunt de dingen die overheden goed doen, en wat moeten ze veranderen of verbeteren?
Er is een grote discussie over wind op land. Overheidswetgeving maakt het ongelooflijk moeilijk om meer windturbines op land te installeren. Bovendien zijn veel mensen nogal afkerig van het idee om windturbines in de buurt te hebben. Het goede nieuws is dat deze mentaliteit begint te veranderen nu mensen beseffen dat dit zo’n makkelijk te winnen oplossing is.
Een ander probleem is dat windturbines niet alleen op prachtige landelijke plekken hoeven te worden geïnstalleerd; waarom plaatsen we ze niet langs de zijkanten van onze snelwegen? En als je naar zonnepanelen kijkt, waarom moedigt het overheidsbeleid dan niet alle magazijnen aan om zonnepanelen op hun daken te plaatsen?
In het verleden werkte ik voor een heel groot bedrijf met veel magazijnen. Ze legden enkele zonnepanelen op hun daken, maar alleen genoeg om in hun eigen energiebehoeften te voorzien. Dit komt neer op de kwestie van de export. Als je op dit moment meer zonne-energie produceert dan je nodig hebt, is het moeilijk om een redelijk rendement te behalen op wat je exporteert. Dit betekent dat er veel minder duurzame energie wordt geïnstalleerd dan zou moeten. We moeten deze dynamiek veranderen en beginnen met de verkoop aan anderen – en dit moet door de overheid worden ondersteund.
Het andere negatieve dat de overheid nog steeds doet, is veel geld steken in het subsidiëren van fossiele brandstoffen. Het idee om de nieuwe kolenmijn in Noord-Engeland te steunen is absoluut schokkend. Ik moet toegeven dat ik niet erg onder de indruk ben van de huidige regering; er is veel meer dat ze zouden kunnen en moeten doen. En ze moeten veel creatiever zijn en een meer holistische benadering hanteren.

We hebben al gesproken over de vele initiatieven die u heeft ondernomen op het gebied van schone energie, maar aangezien u een belangrijke ambassadeur op dit gebied bent, zijn er nog andere activiteiten die u wilt noemen?
Toen ik ruim dertig jaar geleden begon na te denken over hernieuwbare energiebronnen, was het advies om voor thermische zonne-energie te kiezen voor het verwarmen van water, in plaats van fotovoltaïsche zonne-energie te installeren om elektriciteit te produceren. Nu zijn de rollen omgedraaid en zijn fotovoltaïsche zonne-energie de aanbevolen optie, zelfs voor het verwarmen van water. Het mooie is dat zodra je water warm is, de elektriciteit voor iets anders kan worden gebruikt. Samen met onze volgende partij zonnepanelen zullen we een omleider installeren die de stroom zal gebruiken om ons water te verwarmen en hopelijk ons olieverbruik aanzienlijk zal verminderen.
Het laatste en belangrijkste dat iedereen moet doen, is bestemmingsplan. Dit gebeurt met slimme thermostaatregelaars, die ingesteld kunnen worden om verschillende kamers op verschillende tijdstippen tot verschillende temperaturen te verwarmen. De meeste mensen hebben een verwarmingssysteem dat aan of uit staat en dat is niet erg efficiënt.
Zijn er projecten waarvan u denkt dat TESUP met u kan samenwerken?
Het zou absoluut briljant zijn als je zou kunnen helpen met het Dashboard-project. Het idee is om de energieopwekking en het verbruik te meten en te monitoren via één platform. Ik denk dat mensen die zijn overgestapt op hernieuwbare energiebronnen moeite hebben om te controleren hoeveel energie ze produceren en om hun gebruik te optimaliseren tot de tijdstippen van de dag waarop dit de laagste impact op het milieu heeft. Als TESUP dit dashboardproject zou kunnen initiëren, zou dat briljant zijn.
Het is een heel goed idee en het zou de volgende stap zijn van een van de R&D-projecten waar we momenteel aan werken, namelijk het cloudmonitoringproject. In onze volgende generatie windturbines streven we naar een cloudsysteem waarin klanten de gegevens over de energieopwekking kunnen zien, afhankelijk van de windsnelheden op verschillende tijdstippen van de dag. Ze kunnen ook opdrachten beheren en verzenden om hun windturbines te starten en te stoppen. Het toevoegen van de verbruiksgegevens is ook een heel goed idee en zou onze volgende stap kunnen zijn nadat we de eerste versie van het project hebben afgerond.
Ik denk dat dat een heel goede eerste stap is. Hoe meer gegevens u op dit monitoringplatform kunt hebben, hoe nuttiger het voor mensen is om hun energieproductie en -verbruik te beheren.
Bedankt Julia voor dit idee. Last but not least, omdat u al jaren milieuactivist bent en wij uw mening zeer op prijs stellen; Hoe denk je dat de dingen zijn veranderd sinds je voor het eerst in de milieubeweging begon, en ben je optimistisch over de toekomst?
Nou, ik zal beginnen met het positieve. Het is fantastisch hoeveel meer bewustzijn er vandaag de dag is dan toen ik begon. In het verleden stond het helemaal niet op de radar van mensen. Bedrijven voelden zich nogal afstandelijk omdat ze niet het gevoel hadden dat ze echt iets konden doen. Maar vandaag de dag is het concept om echt met bedrijven in gesprek te gaan en hen te motiveren om dingen te doen fantastisch.
Iets dat niet helemaal goed is, is dat de meeste bedrijven nog steeds bestaan kijken naar minder slecht doen dan voorheen. Ze proberen hun uitstoot te verminderen en minder energie te gebruiken. Maar wat we echt willen, is dat bedrijven kijken hoe ze meer goeds kunnen doen. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar wat ze binnen hun eigen activiteiten doen, maar naar hun hele bedrijfsmodel. Ze moeten een visie hebben op het soort wereld waarin ze willen leven en vervolgens uitzoeken hoe ze als bedrijf die wereld gaan creëren en een positief verschil kunnen maken voor de planeet.
Dit is een veel visionairer aanpak en daar hebben we meer van nodig. Zoals u in uw inleiding zei, houd ik veel toespraken voor het bedrijfsleven en soms raak ik zo gefrustreerd als ze zeggen dat we daartoe verplicht zijn vanwege de wetgeving, anders gaan we proberen om in 2050 de netto nul te bereiken. Maar ze hebben meer creativiteit en holistisch denken nodig over het bedrijf zelf, wat ze doen en hoe ze de wereld ten goede kunnen veranderen. We maken allemaal deel uit van dat proces en we moeten deze denkwijze toepassen in onze eigen levensstijl en onze bedrijven.
Helaas doen de meeste bedrijven dit nog niet oprecht. Ze doen dit vanwege hun jaarlijkse doelstellingen voor de aandeelhouders. Er zou een volledige mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden.
Je vroeg me hoe optimistisch ik was. Over het algemeen ben ik een heel optimistisch persoon, maar de laatste paar jaar begin ik me behoorlijk pessimistisch te voelen over wat er met onze planeet gebeurt. Ik ging naar COP 26 in Glasgow en het herinnerde me er alleen maar aan hoeveel schade we aanrichten, hoe snel het allemaal gebeurt en hoe weinig vooruitgang we als wereld boeken in termen van wat we moeten doen.
Het is echter heel fijn om mijn gedachten aan u te kunnen doorgeven en TESUP aan te moedigen - een bedrijf dat op zoek is naar een visionaire weg vooruit. Ik ben heel blij dat u van binnenlandse windturbines een haalbare optie maakt - en ik hoop echt dat u velen van ons kunt helpen een verschil te maken en onze ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.
Bedankt, Julia, het was een genoegen om een interview met je te hebben. Is er iets dat je wilt toevoegen?
Ik wil u graag op de hoogte houden van mijn voortgang met de uitbreiding van het energiesysteem voor thuis. Bedankt dat je mij hebt gevonden en ik kijk ernaar uit om over TESUP en zijn netwerk te horen.
Dat gaan we zeker doen. Hartelijk dank voor het in alle eerlijkheid delen van uw gedachten met ons. Ik kijk uit naar ons vervolggesprek richting de zomer.
Hartelijk dank aan onze waardevolle klanten en bloglezers voor het lezen van ons gesprek met Julia. We hopen dat het jou en anderen helpt om geïnspireerd te raken en positievere acties te ondernemen voor onze planeet. Blijf ons volgen voor onze toekomstige interviews met belangrijke milieuactivisten van over de hele wereld.